Obtožbe o plagiatorstvu

Refren 'Rim Tim Tagi Dim' je vzorec že narejene melodije, ki ga lahko vsakdo kupi na spletu

A. M.
29. 2. 2024, 13.04
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 13.21
Deli članek:

Poraja se vprašanje, ali so tovrstne prakse, ki so v avtorstvu skladb sicer že dolgo prisotne in običajne, sporne, ali ne.

Posnetek zaslona - HRT
Bo Baby Lasagna obtožen plagiatorstva?

V dneh po predstavitvi zmagovalca Dore 2024, Baby Lasagna, ki je s svojo udarno 'Rim Tim Tagi Dim' na mah osvojil številne poslušalce, se odpira vprašanje o avtorstvu skladbe. Skladba sicer ni plagiat, melodija njenega privlačnega refrena pa kljub temu ni izvajalčeva oziroma avtorska – gre za vzorec, ki ga lahko vsakdo kupi na spletu, in v zameno za kompenzacijo uporabi kjerkoli. 'Rim Tim Tagi Dim' tako ni prva skladba, ki vsebuje to melodijo.

Avtor uporabljenega vzorca melodije je španski DJ Adrian De La Vega, ki ga ponuja v prosto prodajo na spletni strani Splice.com. Vzorec lahko poslušate tukaj

Adrian De La Vega se je po uspehu Baby Lasagne oglasil, in kljub temu, da nakup omogoča uporabo melodije v komercialne namene, zahteval presojo vprašanja avtorskih pravic. Baby Lasagna je za hrvaški Index povedal, da je ob dejanju španskega izvajalca presenečen. 'Rim Tim Tagi Dim' namreč ni prva, niti edina skladba, ki vsebuje kupljeni vzorec. Uporabi ga lahko vsak, ki redno plačuje naročnino ponudniku Splice.com.