Poziv k dialogu

V Varnostnem svetu ZN prepir okrog okrog uvedbe evra na Kosovu

A.S./STA
9. 2. 2024, 07.37
Posodobljeno: 9. 2. 2024, 07.37
Deli članek:

Premier Kosova Albin Kurti in predsednik Srbije Aleksandar Vučić sta se v četrtek v Varnostnem svetu ZN ostro sporekla okrog uvedbe evra na Kosovu, ki je zamenjal srbski dinar kot edino veljavno valuto v državi. Slovenska predstavnica je obe državi pozvala, naj nadaljujeta dialog v smeri normalizacije odnosov pod pokroviteljstvom EU.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zasedanje je zaradi odločitve kosovske centralne banke zahtevala Srbija, njen predsednik Vučić pa je povedal, da je to v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta. V nadaljevanju je kosovske oblasti obtožil nasilja nad srbskim prebivalstvom.

Kosovski premier Kurti je poudaril, da odločitev centralne banke Srbiji ne preprečuje nadaljnje finančne podpore Srbom na Kosovu, vse ostalo pa je označil za navadno propagando Beograda. Zagotovil je, da so ukrep sprejeli le zaradi preglednosti in zakonitosti finančnega poslovanja na Kosovu.

Kosovska centralna banka je odločila, da je od 1. februarja edina veljavna valuta za transakcije v gotovini evro. Vodja misije ZN na Kosovo (Unmik) Caroline Ziadeh je Varnostnemu svetu povedala, da bodo nova pravila prizadela več deset tisoč kosovskih Srbov in gospodarstvo države, ki se zanaša na njihovo kupno moč.

Dodala je, da kosovska vlada odločitve ni podrobno pojasnila, kljub temu, da je dinar služil kot dejanska valuta na območjih Kosova z večinsko srbskim prebivalstvom vse od leta 1999. "Takšni ukrepi poslabšujejo ozračje nezaupanja," je dejala in obe strani pozvala, naj nadaljujeta dialog in podpirata vladavino prava.

Slovenska predstavnica, namestnica veleposlanika Ondina Blokar je dejala, da morata obe strani držati zavezo dialogu pod pokroviteljstvom EU in normalizaciji odnosov. "Verjamemo, da imata Srbija in Kosovo prostor v EU in naša podpora ostaja neomajna, vendar pa poudarjamo, da je normalizacija odnosov bistvenega pomena za pridružitev EU," je dejala.

Glede valute je dejala, da bi morala kosovska vlada obvestiti Srbe o odločitvah, ki zadevajo njihovo življenje vnaprej. "Obe strani pozivamo, naj se vzdržita enostranskih ukrepov, ki lahko zavrejo napredek v smeri proti normalizaciji odnosov," je dejala in poudarila, da je nasilje proti pripadnikom misije Kfor nesprejemljivo.