Na Hrvaškem

Čistilka padla med čiščenjem pajčevine na ministrstvu, pripada ji visoka odškodnina

D.K.
5. 2. 2024, 11.38
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 13.45
Deli članek:

Čistilka, ki je padla med odstranjevanjem pajčevine na hodniku hrvaškega ministrstva za gospodarstvo, se je pri padcu huje poškodovala, potem ko je z glavo močno udarila ob tla. Po padcu pa je tožila podjetje, v katerem je bila zaposlena.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Čistilka, ki je imela med delom obute natikače, saj je bilo, kot je dejala, tisti avgustovski dan zelo vroče, je padla s približno pol metra visokega pulta v stavbi ministrstva na Vukovarski v Zagrebu.

"Zadnje, kar se spomnim je, da sem se povzpela na pult, potem se ne spomnim ničesar več. Pred tem sem poskušala raztegniti teleskopski ročaj, ki smo ga imeli za čiščenje, vendar mi ni uspelo. Lestve nisem imela, niti je nisem mogla dobiti," je na sodišču povedala čistilka.

Po ugotovitvah izvedenca medicinske stroke je ženska pri padcu utrpela večkratne zlome kosti, poškodbe možganov s krvavitvami, ki so privedle do posttravmatske epilepsije. Po nesreči pa so ji prav tako potrdili motnje afektivnega tipa.

Delodajalec trdi, da je do padca prišlo izključno po njeni krivdi

V podjetju, v katerem je bila čistilka takrat zaposlena, so se zagovarjali, da je do padca prišlo izključno po njeni krivdi, saj je imela na razpolago tudi teleskopsko palico z ročajem, raztegnjenim do 3,50 metra, s katero bi lahko očistila zgornje dele. Povedali so, da je v natikačih samovoljno splezala na podest in da je imela lestev, ki jo je lahko uporabila. Sodnica pa je poudarila, da delodajalka ni dokazala, da je teleskopska palica bila izpravna oziroma da ima lestev.

Ugotovljeno je bilo, da je delala v lastnih čevljih, v japonkah, delovnih čevljev pa ni imela, kar bi lahko bil vzrok za zdrs in padec. Očitek podjetja, da bi moral vsak povprečen človek vedeti, da v natikačih ne sme plezati po gladkem marmorju, sodišče ocenjuje kot neutemeljen, ker ji kot delodajalec ni zagotovil obutve, ki jo je bil dolžan. zagotoviti, je pojasnila sodnica.

Sodba še ni pravnomočna 

Zaradi tega ji je sodnik na koncu prisodil dobrih 24.300 evrov odškodnine, okoli 9300 evrov izgubljenega dobička, ker od takrat ni delala, in 19.200 evrov stroškov postopka. Skupaj blizu 53.000 evrov. Sodba ni pravnomočna in se lahko podjetje nanjo pritoži.