Umaknil veto

Orban dobil zagotovila, da zamrznjen madžarski denar ne bo šel Ukrajini

J.V./STA
1. 2. 2024, 17.10
Posodobljeno: 1. 2. 2024, 17.14
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da je Madžarska prejela zagotovila, v skladu s katerimi evropska sredstva, ki so bila dodeljena Budimpešti in jih je Bruselj zamrznil, ne bodo poslana Ukrajini. Orban je pred tem na zasedanju v Bruslju umaknil veto na 50 milijard evrov pomoči Ukrajini, s čimer je omogočil dogovor 27 držav članic.

Profimedia
Madžarski premier Viktor Orban v Bruslju.

Orban je na današnjem izrednem zasedanju voditeljev držav EU v Bruslju umaknil nasprotovanje makrofinančni pomoči Ukrajine v višini 50 milijard evrov za obdobje 2024-2027 v okviru revizije dolgoročnega proračuna unije (MFF), s čimer je omogočil dogovor v okviru 27 držav članic. Svojo odločitev je utemeljil rekoč, da je prejel "jamstva" za milijarde evrov, ki so bila dodeljena Budimpešti in jih je Evropska komisija zamrznila.

Kot je dejal, je Madžarsko skrbelo, da bo denar EU, namenjen Madžarski, šel v Ukrajino. "Končno smo izpogajali nadzorni mehanizem, ki bi zagotovil, da bo denar razumno porabljen, in dobili smo zagotovilo, da madžarski denar ne bo končal v Ukrajini," je dejal v video sporočilu, objavljenem na Facebooku.

Predsedniki držav in vlad EU so se danes sestali na izrednem zasedanju v Bruslju, da bi dosegli dogovor glede nadaljnje pomoči Ukrajini v okviru revizije dolgoročnega proračuna EU, čemur je sprva nasprotoval madžarski premier. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je kmalu po pogovorih z Orbanom sporočil, da so voditelji vseh 27 članic EU podprli 50 milijard evrov makrofinančne pomoči za Ukrajino. To bo po njegovem omogočilo trdno, dolgoročno in predvidljivo financiranje za Ukrajino.