Izredno zasedanje v Bruslju

Orban popustil, »jedrske opcije« ni več na mizi

S.R.
1. 2. 2024, 11.48
Posodobljeno: 1. 2. 2024, 13.43
Deli članek:

Voditelji držav članic EU so danes v Bruslju madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je blokiral predvideno svežo finančno pomoč Ukrajini, znova prepričevali, naj umakne svoj veto. Kot kaže, so bili uspešni.

Profimedia
Orban je pred začetkom zasedanja Evropskega sveta sedel za mizo z voditelji Nemčije, Francije in Italije ter predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

»Hvaležen sem vam za vašo odločitev o finančnem instrumentu za nas, za naše ljudi, za Ukrajino,« je dogovor pozdravil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dodal še, da je pomembno, da je bila odločitev sprejeta soglasno. »To znova kaže na vašo trdno enotnost in podporo Ukrajini.«

Iz Bruslja že nekaj časa prihajajo signali, da bodo v primeru, če Madžarska ne bo podprla tako imenovanega instrumenta za Ukrajino, ki je vezan na revizijo večletnega proračuna EU, našli način, da se Ukrajini pomoč zagotovi brez soglasja Budimpešte. Kot kaže, to vendarle ne bo potrebno. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je namreč naznanil, da je bil v Bruslju dosežen dogovor in da instrument za Ukrajino podpira vseh 27 članic Evropske unije, torej tudi Madžarska. »Imamo dogovor. Enotnost. Vseh 27 voditeljev se je strinjalo o dodatnem paketu pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov v okviru proračuna EU,« je po poročanju STA po pogovorih z madžarskim predsednikom Viktorjem Orbanom na družbenem omrežju X zapisal Michel. Orban je pred začetkom zasedanja Evropskega sveta sedel za mizo z voditelji Nemčije, Francije in Italije ter predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Govora je o 33 milijardah evrov pomoči v obliki posojil in 17 milijardah evrov v obliki nepovratnih sredstev, s čimer želijo Ukrajini finančno pomagati v letih od 2024 do 2027. S pomočjo želijo obremeniti proračun EU, da bi Kijevu omogočili bolj predvidljiv način financiranja. Od začetka ruske invazije je iz članic v Ukrajino romalo že veliko pomoči, a so voditelji doslej to urejali s pomočjo medvladnih sporazumov, zaradi česar so morale pomoč vsako leto odobriti tudi posamezne nacionalne vlade. Ocenili so, da je vse skupaj preveč potratno, zapleteno in tudi zamudno, zato želijo sredstva zagotoviti iz proračuna EU. Posege v proračun morajo države članice sprejeti soglasno, a Madžarska, ki je sicer v zadnjem obdobju nekoliko omehčala svojo dikcijo, tovrstni pomoči Ukrajini nasprotuje. Zadeva se tako vleče že od decembra, voditelji pa so danes znova, še zadnjič poskušali doseči preboj. Ukrajini namreč zmanjkuje časa in denarja, saj je pod velikim vprašajem zaradi politične godlje čez lužo tudi ameriška pomoč. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, bi lahko Ukrajini že marca zmanjkalo denarja za normalno delovanje nekaterih osnovnih storitev, kot so zdravstveno varstvo, izobraževanje, socialno varstvo in pokojninski sistem.

S čim mu dvorijo danes?

Kot poroča STA, so se danes po neuradnih informacijah dogovorili, da bo Evropski svet na podlagi letnega poročila Evropske komisije vsako leto opravil razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino. Če bo treba, bodo voditelji čez dve leti pozvali Komisijo, naj pripravi predlog revizije instrumenta v okviru prihodnjega dolgoročnega proračuna.

Preostali voditelji naj bi Orbana danes poskušali prepričati z novim predlogom, v okviru katerega bi uvedli letne razprave, na katerih bi obravnavali vprašanje, kako Ukrajina to pomoč porablja, a bi na teh razpravah onemogočili uporabo mehanizma veta. Po navedbah nekaterih diplomatov iz Bruslja, ki so za Euronews spregovorili pod pogojem anonimnosti, bruseljski uradniki že nekaj časa poskušajo razumeti, kaj Madžarska v zameno za odpravo veta sploh zahteva, a naj jim to ne bi uspelo. Orban je sicer zahteval letne revizije instrumenta, a so številni diplomati prepričani, da si želi s tem zgolj zagotoviti možnost, da bo lahko vsako leto grozil z vetom in iz Bruslja iztržil druge privilegije. Večina Orbanovih zahtev se v resnici nanaša na zamrznjena kohezijska sredstva in nepovratna sredstva iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19, do katerih je upravičena Madžarska, a so trenutno pod bruseljskim ključem. Evropska komisija je sicer decembra pred prvim potrjevanje revizije proračuna del kohezijskih sredstev v višini dobrih 10 milijard dolarjev »odmrznila,« kar Orbana takrat ni prepričalo.

Kot je po poročanju Euronews pred današnjim srečanjem poudaril eden od anonimnih diplomatov, gre danes za »odločilen trenutek,« saj bo, če 27 članic ne bo doseglo soglasja, »slavil nekdo tretji.« V zadnjih dnevih so nekateri evropski mediji poročali celo, da naj bi v Bruslju v zakulisju za primer morebitnega novega madžarskega veta pripravljali »jedrsko opcijo,« in sicer sprožitev člena 7. pogodbe EU, ki jim omogoča postopek zoper članico zaradi morebitnih hujših kršitev temeljnih vrednot Unije. Še več, pripravljali naj bi celo nekatere ukrepe, s katerimi bi udarili po madžarski valuti, a gre v tem primeru zgolj za govorice, najverjetneje namenjene pritisku na madžarsko vlado.