protestno gibanje kmetov

Foto: Francoski kmetje ne popuščajo in stopnjujejo pritisk na vlado, protestom se pridružujejo tudi v Španiji

D.K./STA
30. 1. 2024, 17.16
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 17.20
Deli članek:

Francoski kmetje s cestnimi blokadami stopnjujejo pritisk na vlado. Proteste pa so napovedali tudi osrednji sindikati kmetov v Španiji.

Profimedia
Kmetje so nezadovoljni so zaradi delovnih pogojev, med drugim zahtevajo višje cene za pridelke in ugodnejšo obdavčitev

Francoski kmetje ohranjajo blokade na vseh glavnih avtocestnih vpadnicah v Pariz, s čimer stopnjujejo pritisk na vlado. Nezadovoljni so zaradi delovnih pogojev, med drugim zahtevajo višje cene za pridelke in ugodnejšo obdavčitev. Okoli francoske prestolnice so bile danes 40-kilometrske kolone vozil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nezadovoljni kmetje cestne blokade ohranjajo drugi dan zapored. Francoski premier Gabriel Attal bo po pričakovanju nagovoril parlament in predstavil nove ukrepe, s katerimi jim bo šla vlada naproti, poroča AFP. Te teme se je po pričakovanjih na državniškem obisku na Švedskem dotaknil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Profimedia
Francoski kmetje s cestnimi blokadami stopnjujejo pritisk na vlado

Kot je dejal na novinarski konferenci v Stockholmu, za težave kmetov ne gre kriviti le politik EU. "V zadnjih letih smo z željo pomagati naredili veliko," verjame. "Prelahko bi bilo za vse kriviti Evropo," je opozoril.

Težave so lahko "strukturne in ciklične", je menil, pri tem pa opozoril na vprašanja, kot je uvoz perutnine iz Ukrajine. Take zadeve bi bilo treba bolje regulirati na ravni EU, je priznal.

EU je v luči nezadovoljstva kmetov pozval tudi, naj odloži sklenitev prostotrgovinskega sporazuma z južnoameriško gospodarsko zvezo Mercosur. "Ne želimo, da bi bil sporazum podpisan v sedanji obliki," je dejal. Prepričan je, da je dogovor, ki je predmet pogajanj že dolgo časa, deloma že zastaral in da kmetom v državah Mercosurja ne nalaga enakih pravil, kot veljajo za kmete v EU.

Francija tako pričakuje prekinitev tekočih pogajanj EU z Brazilijo, v Bruslju pa tega še ne komentirajo, poroča AFP.

Profimedia
Francoski kmetje s cestnimi blokadami stopnjujejo pritisk na vlado

Francoski kmetje protestirajo že več kot en teden

V ponedeljek so francoske oblasti na teren napotile 15.000 policistov in žandarjev. Notranji minister Gerald Darmanin je varnostne sile pozval k zadržanosti, obenem pa opozoril kmete, naj ne posegajo v strateške točke. Po podatkih policije je v ponedeljek protestiralo okoli 1000 kmetov s 500 vozili. Aktivnosti naj bi nadaljevali do petka.

Proteste napovedali tudi osrednji sindikati kmetov v Španiji

Evropskemu protestnemu gibanju kmetov se bodo pridružili tudi osrednji trije sindikati kmetov v Španiji Asaja, UPA in COAG. Kot so njihovi predstavniki izpostavili v skupni izjavi za javnost, se kmetijstvo tudi v Španiji sooča s težkimi pogoji dela in dušečo birokracijo.

"V kmetijskem sektorju v Evropi in Španiji zaradi težkih razmer in zadušljive birokracije, ki je posledica evropskih predpisov, prihaja do vse večjega razočaranja in nelagodja," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli sindikati Asaja, UPA in COAG. Datumov in drugih podrobnosti protestov še niso predstavili.

Medtem pa kmetje že protestirajo tudi v Nemčiji, Belgiji, na Poljskem, v Romuniji in na Nizozemskem. Kmete jezijo nizki prihodki, naraščajoče cene električne energije in goriva, pa tudi prepovedi in okoljske politike, ki, kot trdijo, zmanjšujejo njihovo konkurenčnost.

Kmetijstvo bo tako pomembna tema pred letošnjimi volitvami v Evropski parlament.