Slepi potnik

V Kaliforniji obsodili Rusa Očigavo, ki je brez karte, potnega lista ali vizuma pristal v ZDA

R.T.
27. 1. 2024, 18.44
Deli članek:

46-letnemu ruskemu državljanu Sergeju Vladimiroviču Očigavi, ki se je na precej nenavaden način znašel v Los Angelesu, grozi pet let zapora.

Profimedia
V Los Angeles je prispel kot slepi potnik.

Očigava se je v prvih dneh lanskega novembra brez letalske karte, potnega lista ali vizuma nekako prebil na terminal kopenhagenskega letališča. Naslednjega dne mu je uspel še en podvig. Vkrcal se je na letalo letalske družbe Scandinavian Airlines, ki je letelo v Los Angeles. Nanj je nato med letom postalo pozorno kabinsko osebje. Najprej jim je v oči padel, ker je nenehno menjaval sedeže, ki niso bili zasedeni. Nato je med vsakim obrokom zaprosil za dodatno hrano, na neki točki pa je »poskušal pojesti čokolado, ki je pripadala članom kabinskega osebja,« je na kalifornijskem zveznem sodišču, kjer so Očigavo včeraj spoznali za krivega, zatrdil tožilec.

Letalo je 4. novembra pristalo na letališču v Los Angelesu, a so Očigavo tam že čakali pripadniki mejne policije, ki slepega potnika niso uspeli najti v nobeni uradni evidenci letalske družbe Scandinavian Airlines ali katere koli druge letalske družbe, ki leti s kopenhagenskega letališča. Ko jim ni uspel predložiti niti potnega lista niti vizuma za vstop v ZDA, so pobrskali po njegovi prtljagi, kjer so našli rusko in izraelsko osebno izkaznico, ki sta obe pripadali ruskemu državljanu Sergeju Vladimiroviču Očigavi.

Tožilstvo mu je med drugim očitalo, da je mejni policiji podal »lažne in zavajajoče informacije o svojem potovanju v ZDA.« Policistom naj bi sprva dejal, da je svoj potni list pozabil na letalu. Dejal jim je tudi, da »morda ima letalsko karto, a da ni prepričan.« Kako se je znašel na letalu, se ni spomnil, pri čemer je trdil še, da že najmanj tri dni ni spal. Od novembra, ko so ga aretirali, je ždel v priporu, včeraj pa ga je porota spoznala za krivega. Izrek kazni bo dočakal 5. februarja, grozi pa mu pet let zapora.