Vrh

Bruselj išče način, kako zaobiti Orbana in pomagati Ukrajini

S.R./STA
17. 1. 2024, 06.53
Posodobljeno: 17. 1. 2024, 07.32
Deli članek:

Evropski poslanci bodo danes s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen razpravljali o decembrskem vrhu voditeljev članic EU, na katerem je Budimpešta blokirala nadaljnjo finančno pomoč Ukrajini v okviru dolgoročnega proračuna unije (MFF). Ena od osrednjih tem bo tako tudi Madžarska in stanje vladavine prava v tej državi.

Profimedia
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Evropski parlament bo dopoldne razpravljal o rezultatih decembrskega zasedanja voditeljev in pripravah na izredni vrh 1. februarja. Potem ko jim decembra zaradi madžarske blokade ni uspelo, se bodo skušali čez dva tedna dogovoriti o MFF, ki vključuje tudi 50 milijard evrov pomoči za Kijev. Madžarski premier Viktor Orban je sicer včeraj postregel s svojim predlogom, kako bi lahko EU zagotovila pomoč Ukrajini. Po besedah Orbana bi morala ta pomoč priti iz drugih virov in ne proračuna EU. "Madžarska je pripravljena podpreti Ukrajino. To bo storila iz lastnega proračuna. Ne želimo si, da bi posojila najemala skupaj z drugimi, in ne želimo, da bi bilo to vprašanje vključeno v proračun EU. Če želimo pomagati Ukrajini, moramo to storiti brez škode za proračun EU," je dejal na skupni novinarski konferenci v Budimpešti s slovaškim kolegom Robertom Ficom izjavil Orban.

Tik pred decembrskim vrhom je sicer Evropska komisija Budimpešti odmrznila 10,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev, tako da bo morala von der Leyen po pričakovanjih pojasnjevati tudi to odločitev.

Za četrtek je nato predvideno še glasovanje o resoluciji o Madžarski, v kateri naj bi poslanci pristojni parlamentarni odbor pozvali k preučitvi odločitve Bruslja o odmrznitvi sredstev.

Poleg tega naj bi Evropski svet pozvali, naj stori naslednji korak v okviru 7. člena Pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva zamrznitev glasovalnih pravic posamezne članice.

Za to se je sicer več kot 120 poslancev zavzelo že v peticiji, objavljeni pred zasedanjem.

Evropski parlament ima danes na dnevnem redu še razpravi o razmerah v Srbiji po nedavnih volitvah ter izboljšanju položaja evropskih kmetov spričo njihovih protestov. Poleg tega bodo glasovali o poročilu o posledicah kitajskega vpliva na kritično infrastrukturo v EU, ki ga je pripravil slovenski evroposlanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda).