Vreče brez dna

Norveški milijarder bo izpustil letošnji Davos, ker je predrago

R.T.
15. 1. 2024, 10.25
Posodobljeno: 15. 1. 2024, 10.25
Deli članek:

Prvi mož norveške družbe Orkla letos prvič v zadnjih 20 letih ne bo odpotoval v Davos. Potrdil je, da je razlog za odločitev denar.

Profimedia
Norveški milijarder in prvi mož živilskega podjetja Orkla Stein Erik Hagen je moral lani zategniti družinski pas.

V Davosu se danes začenja 54. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki v Švico vsako leto privabi gospodarstvenike, politike in vreče brez dna z vsega sveta. Prvič v zadnjih 20 letih pa se tja ne bo odpravil norveški podjetnik in milijarder Stein Erik Hagen.

Hagen je v nedavnem intervjuju za norveški VG potrdil, da tako on kot predstavniki njegovega živilskega velikana Orkla letos v Davosu ne bodo prisotni. »Ko smo se lani zaradi povišanja cen surovin srečali z draginjo, smo pri Orkli sedli za mizo in opravili analizo stroškov. Tudi stroškov sedeža družbe. Izločili smo vse, kar ni bilo prioritetne narave, ena od teh stvari je tudi obisk Davosa. V takšnem času za Orklo to ni prioriteta,« je razodel generalni direktor in večinski lastnik podjetja, ki je bil doslej reden gost teh srečanj novodobnih aristokratov.

Stroški udeležbe na Svetovnem gospodarskem forumu so v primeru Orkle po nekaterih ocenah znašali skoraj 4 milijone norveških kron (skoraj 350.000 evrov) letno, kar se za družbo, ki je leta 2022 zabeležila 7,3 milijarde norveških kron profita (slabih 646 milijonov evrov), ne zdi veliko. »Govorimo o nekaj milijonih. Ko tako poskočijo cene hrane, moramo storiti vse, da so stroški na čim nižji ravni. To je najmanj, kar lahko storimo v času, ko naše stranke občutijo precejšnjo podražitev živil.« Da je Davos postal »predrag,« je Hagen tarnal že lani. »Letos moram plačati približno devet tisoč kron na osebo na dan za običajno hotelsko sobo v Davosu. Tukaj so še stroški prevoza in stroški članstva,« je dejal takrat.

Hagen je v intervjuju izrazil prepričanje, da so cene hrane že dosegle vrh in so se stabilizirale. Zdaj upa, da bi se po lanskoletni močni rasti lahko začele celo nekoliko zniževati. Poudaril je sicer, da izkušnje zadnjih let kažejo na to, da se stvari lahko zelo hitro spremenijo, zato je nemogoče kar koli napovedati z »absolutno gotovostjo.« To poletje je morala sicer pas močno zategniti njegova celotna družina. Po poročanju norveških medijev so prodali stanovanja v New Yorku in Londonu, počitniški dom v norveškem Kragerøju ter oklestiti še nekatere stroške.