Vojna v Ukrajini

Po pritožbah se Srbom v ruski vojski obeta, da postanejo ukrajinska topovska hrana

J.V.
15. 1. 2024, 09.50
Posodobljeno: 15. 1. 2024, 09.58
Deli članek:

Po tem ko je eden najbolj znanih srbskih plačancev v ruski vojski prejšnji teden na družabnih omrežjih tožil nad razmerami v bataljonu, se Srbom v prihodnje piše še slabše.

Wikimedia
Dejan Berić, srbski plačanec v ruski vojski se pritožuje nad razmerami v bataljonu.

Potem ko je srbski plačanec v ruski vojski Dejan Berić prejšnji teden potožil, da Rusi Srbe obravnavajo kot živino, jih zmerjajo s Cigani in jih pretepajo, se jim v prihodnje piše še slabše, poročajo srbski mediji. Rusko obrambno ministrstvo naj bi zavrnilo zahtevo Srbov, da jih "preselijo" pod okrilje bataljona Akhmat, ki je pod poveljstvom čečenskega samodržca Ramzana Kadirova. Moskva je njihovo zahtevo zavrnila in jih poslala na fronto, v prve streljske jarke, na kraj najhujših spopadov, tožilstvo pa je sprožilo preiskavo, ki bi lahko privedla do kazenskega postopka, je na svojem telegram kanalu poročal tudi ruski TG.

Razmere so  menda skrajno resne

Kot je znano, se je Berić, eden najbolj znanih srbskih plačancev, ki se od leta 2014 bori na strani ruskih separatistov iz Donecka in Luganska, pred dnevi pritožil nad povejstvom 199. padalskega polka, v katerem služijo tuji plačanci, o tem pa spregovoril v sporočilu, ki ga je objavil na družbenih omrežjih. Samo na YouTube kanalu ima Berić več kot 100 tisoč sledilcev oziroma naročnikov. Berič je tudi član iniciative skupine volivcev, ki je podprla vnovično kandidaturo Vladimirja Putina na predsedniških volitvah marca letos. In ko se takšen oboževalec Putina odloči javno spregovoriti o tem, kako grozljivo se Rusi znašajo nad Srbi, pomeni, da so razmere skrajno resne, špekulirajo nekateri drzni prozahodni opazovalci.