Afrika

Nigerijska vojska ubila 86 teroristov in rešila talce

M.G.
12. 1. 2024, 15.32
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 15.38
Deli članek:

V Nigeriji se že več let soočajo s problemom lokalnih militantnih skupin, tokrat je vladna stran odločna, da jih dokončno uniči.

Profimedia
Pripadniki nigerijske vojske na vojaški paradi v Abuji.

V nedavni akciji nigerijske vojske je le ta "nevtralizirala" skoraj 86 teroristov, več sto pa so jih aretirali. Obljubljajo, da bodo končno in enkrat za vselej obračunali s terorističnimi skupinami, ki plenijo in ubijajo po državi. Po besedah generalmajorja Edwarda Bubbe, ki so jih povzeli lokalni mediji, ti poročajo, da so državne enote aretirale 30 storilcev kraje nafte, rešili pa so tudi 21 ugrabljenih talcev.

Generalmajor Bubba, ki je nagovoril  novinarje v Abuji je dejal, da so cilji vojske za leto 2024 nespremenjeni: locirati in uničiti teroriste, kjer koli se skrivajo. Pri tem je poudaril, da računajo tudi na veliko pomoč državljanov, zato je pozval državljane, naj zagotovijo informacije, ki bi lahko pomagale vojaškim prizadevanjem pri odkrivanju militantnih razbojniških skupin na območju države. "Samo skupaj bomo lahko ustvarili boljšo in varnejšo državo", je še dodal Bubba.

Kriza in negotove razmere v Nigeriji sicer trajajo že vrsto let, džihadistični upor na severuvzhodu države pa se vleče že 14 let. Ocenjujejo, da so v tem času militantne teroristične skupine zakrivile že za okrog 40.000 smrti, več kot dva milijona ljudi pa se je razselilo.