V pripor

Poljaki prijeli domnevno belorusko vohunko

G.G./STA
9. 1. 2024, 16.26
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 16.30
Deli članek:

Obveščevalna dejavnost je v času vojne enako ali še bolj pomembna kot v času miru. Na Poljskem so zaradi suma vohunjenja te dni pridržali belorusko državljanko.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Ženska je več mesecev zagotavljala informacije o pripadnikih beloruske diaspore, ki prebivajo na ozemlju Poljske, in organizacijah, ki združujejo Beloruse in Poljake beloruske narodnosti," je sporočilo tožilstvo in pojasnilo, da je domnevno vohunko obtožilo izvajanja dejavnosti za tuje obveščevalne službe. Pristojno sodišče je zaradi nevarnosti pobega in stroge kazni, ki grozi domnevni vohunki, zanjo odredilo trimesečni pripor. Če bo obsojena, jo lahko doleti do deset let zapora.

Po podatkih poljskega urada za priseljevanje na Poljskem živi več kot 100.000 Belorusov. Številni med njimi, večinoma mladi, so iz Belorusije pobegnili zaradi tamkajšnjega avtoritarnega predsednika Aleksandra Lukašenka. Vlada v Varšavi sicer v okviru programa z imenom Poljska - varno zatočišče aktivno zaposluje tehnike informacijskih sistemov in ustvarjalne posameznike iz Belorusije.

Decembra je poljsko sodišče 14 državljanov Rusije, Belorusije in Ukrajine spoznalo za krive vohunjenja za Rusijo in načrtovanja sabotaž v državi. Obsodilo jih je na zaporne kazni med 13 mesecev in šest let. Obsojeni so med drugim vohunili za mejnimi prehodi z Ukrajino, glavnimi železniškimi progami in vojaškimi objekti.