Letalski prevoznik

Air Serbia povečuje floto in uvaja nove linije

A.S./STA
9. 1. 2024, 15.00
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 15.08
Deli članek:

Air Serbia je v minulem letu prepeljala več kot štiri milijone potnikov, za letos pa načrtuje tudi nove linije.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Srbski letalski prevoznik Air Serbia, ki je od lani v stoodstotni lasti države, bo maja povečal svojo floto letal z dvema airbusoma A330, je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug napovedal srbski finančni minister Siniša Mali. 

Air Serbia je po Malijevih besedah postala najhitreje rastoči in najbolj dinamičen letalski prevoznik v regiji. O tem, kako je poslovala v minulem letu, ko je država prevzela stoodstotno lastništvo, po njegovi oceni najbolje govori podatek, da je prepeljala 4,1 milijona potnikov. To je tretji najboljši rezultat nacionalnega letalskega prevoznika v Srbiji, ki je, tedaj še kot JAT, več potnikov prepeljal samo še v letih 1987 in 1988.

Mali pričakuje, da bodo podatki za leto 2023 pokazali, da je Air Serbia v tem letu ustvarila 35 milijonov evrov dobička.

Napovedal je še, da se bo razvoj družbe nadaljeval tudi letos, ko pričakujejo dve novi širokotrupni letali A330. Njuna nabava je že v teku, v Srbijo pa bosta prispeli predvidoma do maja.

Air Serbia po ministrovih besedah nenehno povečuje število destinacij, na katere leti, vključno z oddaljenimi, kot je Kitajska, kar bo privedlo do dodatne rasti števila prepeljanih potnikov. Pojasnil je, da bodo odprli liniji za Šanghaj in Guangzhou, že zdaj pa med drugim letijo v Tianjin in Peking, pa tudi v New York in Chicago.

Air Serbia je nastala leta 2013, ko je arabska letalska družba Etihad Airways prevzela 49 odstotkov delnic tedanjega JAT Airways. Etihad je svoj delež leta 2020 zmanjšal na 18 odstotkov, lani pa na dobrih 16 odstotkov. V popolno lastništvo države je družba prešla, potem ko je Srbija od Etihada prevzela preostalih 16,42 odstotka delnic.