Stavka zdravnikov in zobozdravnikov

Vlada in Fides za pogajalsko mizo še danes, ampak se zatika pri uri sestanka

D.K./STA
9. 1. 2024, 14.23
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 14.25
Deli članek:

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides po današnji enodnevni opozorilni stavki s prihodnjim tednom napoveduje začetek stavke do preklica. Vendar morda ta ne bo potrebna, saj bodo že v kratkem spet sedli za pogajalsko mizo.

Saso Radej
Damjan Polh

Potem ko je vlada v ponedeljek vendarle imenovala pogajalsko skupino, je danes tudi napovedala, da bodo pogajanja stekla ob 14. uri, vendar to Fidesu ne ustreza. 

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je vladno pogajalsko skupino namreč obvestil, da zaradi poteka stavke in zadržanosti predstavnikov sindikata in pogajalske skupine na terenu pogajanj v predlaganem terminu, torej danes ob 14. uri, "objektivno ni mogoče izvesti". Predlagajo kasnejšo uro ter izvedbo tokratnih pogajanj "na daljavo".

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v sindikatu, so danes ob 10.35 prejeli vabilo na pogajanja ob 14. uri. Skupaj z vabilom pa so bili seznanjeni tudi s sklepom vlade o imenovanju pogajalske skupine.

Vladno stran so obvestili, da zaradi poteka stavke pogajanj v tem terminu ni možno izvesti, in prosili, da jim čim prej posredujejo vladna izhodišča, iz katerih bo razviden mandat v ponedeljek imenovane pogajalske skupine, da bodo lahko z njimi pred srečanjem seznanili glavni stavkovni odbor, ki predstavlja pogajalsko skupino Fidesa.

Kot so navedli, so vladna pogajalska izhodišča nato z opravičilom vodje vladne pogajalske skupine naknadno prejeli ob 11.55.

Glavni stavkovni odbor se bo na daljavo sestal danes ob 15. uri. V Fidesu pa so pojasnili, da so pripravljeni na srečanje z vladno pogajalsko skupino že danes, takoj po zaključku seje glavnega stavkovnega odbora sindikata.

Tako so vladni pogajalski skupini predlagali, da pogajanja začnejo predvidoma po 17.30 in da pogajanja izvedejo "na daljavo", torej preko spletnih komunikacijskih orodij. Odgovor vladne pogajalske skupine še čakajo. Vladni strani pa so predlagali tudi termin za nadaljevanje pogajanj, in sicer v sredo ob 10. uri.

"V Fidesu si, kot že ves čas opozarjamo, želimo pohitritve reševanja stavkovnih zahtev, torej z učinkovitimi pogajanji," so še zapisali v sporočilu.

Današnja stavka zdravnikov in zobozdravnikov je po mnenju ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel nepotrebna. Potem ko je vlada v ponedeljek vendarle imenovala pogajalsko skupino, je po besedah ministrice verjetno, da se bodo pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides začela že danes. Meni, da je dogovor mogoče doseči v zelo kratkem času.

Zdravniki in zobozdravniki so ob 7. uri zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov začeli opozorilno stavko v javnem zdravstvu, ki bo trajala do 21. ure. Delo bo potekalo v okrnjeni obliki, dopoldne pa so izpeljali tudi zbore stavkajočih zdravnikov, na katerih bodo predstavili svoje zahteve.