Vojna ne počiva

Novo leto so si voščili z izmenjavo raket

M.G.
1. 1. 2024, 08.49
Posodobljeno: 1. 1. 2024, 08.54
Deli članek:

V nočnih napadih izraelskih letal na Gazo je bilo ubitih najmanj 24 ljudi, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Nekaj po polnoči pa je tudi Hamas na Izrael izstrelil številne rakete, po državi so tulile sirene.

Profimedia
Z raketami oboji niso skoparili tudi ob vstopu v novo leto.

Novo leto ni prineslo miru na Bližnjem vzhodu, kjer izraelske sile nadaljujejo svojo skoraj trimesečno ofenzivo v Gazi. Medtem ko so letala ciljala tarče vzdolž oblegane enklave, iz osrednjega in južnega dela Gaze prihajajo poročila o uličnih spopadih med izraelsko vojsko in palestinskimi borci.

Hamas je v odgovor na poboje civilistov po polnoči Izrael napadel z nizom raket tipa M90. Izstrelili so več kot 20 raket v smeri Izraela, večino pa jih je prestregel obrambni sistem Iron Dome.

Sirene so se oglasile na različnih lokacijah v osrednjem delu države, vključno z Rehovotom, Ness Ziono, Holonom, Lodom in Modijinom, pa tudi v Ašdodu, Sderotu in drugih južnih mestih. Reševalci pravijo, da v teh napadih ni bilo poškodovanih.

V nagovoru ob koncu leta je tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil Daniel Hagari dejal, da se njihove enote prilagajajo  za pripravo na dolgotrajne spopade. Dejal je, da bodo nekatere enote - zlasti rezerviste - umaknili, da se bodo lahko ponovno prerazporedili.  "Te prilagoditve so namenjene zagotavljanju načrtovanja in priprav na nadaljevanje vojne leta 2024," je dejal.