HMS Trent

Združeno kraljestvo proti Gvajani pošilja vojaško ladjo

A.S./STA
24. 12. 2023, 17.16
Posodobljeno: 24. 12. 2023, 17.20
Deli članek:

Združeno kraljestvo v Gvajano, ki je v ozemeljskem sporu z Venezuelo, v znak podpore pošilja vojaško ladjo. Po navedbah britanskega obrambnega ministrstva bo ladja HMS Trent proti nekdanji britanski koloniji Gvajani po božiču odplula iz Barbadosa.

Profimedia
HMS Trent

Tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva je za BBC dejal, da bo "ladja HMS Trent v okviru operacije atlantske patrulje obiskala britansko regijsko zaveznico in članico združenja Commonwealth Gvajano". Napotitev ladje je del britanskih prizadevanj za diplomatsko podporo Gvajani.

Ladja, ki lahko pluje z največjo hitrostjo 24 vozlov in doseže cilje, oddaljene 5000 navtičnih milj oziroma dobrih 9000 kilometrov, bo v gvajanske vode odplula s 65 člani posadke, oborožena pa je s topovi.

Po poročanju BBC se bo ladja zasidrala v bližini prestolnice Georgetown, njena posadka pa bo z gvajansko mornarico in pripadniki zavezniških mornaric izvedla vojaške vaje. Združeno kraljestvo ladjo sicer uporablja predvsem za boj proti nezakoniti trgovini z mamili.

Napetosti med Venezuelo in Gvajano ter v širši regiji naraščajo, potem ko je Venezuela v začetku meseca izvedla referendum o priključitvi pokrajine, ki zajema kar dve tretjini ozemlja Gvajane in za katero Caracas trdi, da mu je bila nezakonito odvzeta pred več kot sto leti.

Spor o pokrajini traja že od leta 1899, ko je mednarodno arbitražno sodišče območje dodelilo Veliki Britaniji, ki je takrat kot kolonialna oblastnica vladala Gvajani. Venezuela je sodbo vseskozi zavračala in pokrajino obravnavala kot del svojega ozemlja, saj je bila znotraj njenih meja v času španske kolonialne oblasti.

Spor se je nato znova zaostril septembra, ko je Gvajana organizirala dražbo, na kateri so se naftne družbe potegovale za dovoljenja za raziskovanje v morju ob Essequiboju, in oktobra, ko so v pokrajini odkrili nova nahajališča nafte.

Ker pokrajina meji tudi na Brazilijo, so vojaško prisotnost na severu države okrepile tudi brazilske oblasti.