Svet

Neurje Pia povzroča težave v Veliki Britaniji in na Nizozemskem

A.S./STA
21. 12. 2023, 13.02
Posodobljeno: 21. 12. 2023, 14.17
Deli članek:

Sever Velike Britanije je danes doseglo neurje Pia z dežjem in močnimi vetrovi, ki grozi, da bo povzročilo motnje v prometu pred božičnimi prazniki.

Profimedia
Neurje Pia je v Združenem kraljestvu ruvalo drevesa.

Najbolj je prizadelo sever države, kjer so sunki vetra dosegali med 100 in 130 kilometrov na uro. Pred prihodom Pie pa so na Nizozemskem na amsterdamskem letališču Schiphol že odpovedali 250 letov.

Pred pričakovanim prihodom neurja z močnim vetrom so na tem glavnem mednarodnem letališču na Nizozemskem tudi preložili 150 letov. Nizozemska meteorološka služba je opozorila, da bo čez dan pihal močan veter, ki bo na obalnih območjih dosegel hitrost do 110 kilometrov na uro, v notranjosti države pa do 80 kilometrov. Ob močnem dežju je pričakovati tudi točo. Močni sunki vetra bi lahko lomili veje, po zraku pa bi lahko leteli predmeti, kot so strešniki in vrtno pohištvo, poroča nizozemski časnik NL Times.

Poplavljene ceste in podrto drevje

Britanska nacionalna meteorološka služba pa je opozorila voznike, ki se želijo pred petkovo in sobotno predbožično prometno konico na pot odpraviti že danes, naj bodo pozorni na poplavljene dele cest, pa tudi na padle veje in podrta drevesa ter predmete, ki bi jih lahko na ceste prinesel močan veter.

Po ocenah naj bi se letos na pot pred božičem po cestah odpravilo 21 milijonov vozil oziroma 20 odstotkov več kot lani, 60 odstotkov vseh v zadnjih treh dneh pred božičem, poroča britanski BBC.

Rumeno opozorilo 

Meteorološka služba je zaradi močnega vetra danes do 21. ure po lokalnem času izdala rumeno opozorilo za Škotsko, Severno Irsko ter sever Walesa in Anglije. Iz delov Škotske medtem poročajo o motnjah v železniškem prometu, v delih Midlandsa v osrednji Angliji pa poročajo o izpadih elektrike zaradi poškodovanih električnih kablov.

Veter naj bi se od petka umiril, bo pa vreme pred božičnim dnem precej muhasto, ponekod bo deževalo.

Neurje naj bi nato v četrtek zvečer doseglo Nemčijo, kjer je po napovedih nemške agencije za pomorstvo in hidrografijo (BSH) v petek dopoldne pričakovati visoke nevihtne valove na rekah Laba, Weser in Ems, ki se izlivajo v Severno morje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prizadeti naj bi bili mesti Hamburg in Bremen ter zvezna dežela Spodnja Saška.