»Danes je žalosten dan na Slovenskih železnicah«

Tragedija pri Postojni vzela dve življenji: Kot kaže, delavci o prihodu vlaka niso bili obveščeni

S.R.
21. 12. 2023, 12.56
Posodobljeno: 21. 12. 2023, 14.24
Deli članek:

O današnji tragediji na železniški progi sta na novinarski konferenci spregovorila generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc.

Danijel Cek/Primorske novice
Železniška nesreča pri Postojni.

Kot smo že poročali, sta v hudi nesreči na železniški progi pri Postojni umrli dve osebi, več pa jih je poškodovanih. V skupino delavcev Slovenskih železnic, ki so tam izvajali nujna vzdrževalna dela, je namreč trčil potniški vlak.

»Danes je žalosten dan na Slovenskih železnicah,« je dejal Mes, ki je pojasnil, da je potniški vlak med vožnjo od Postojne proti Divači pri kraju Prestranek naletel na skupino delavcev, ki je na progi vzdrževala sosednji tir. Mes je vsem svojcem žrtev izrekel iskreno sožalje. Poudaril je, da o vzroku nesreče zaenkrat še ne morejo podati končnih zaključkov, saj je treba proučiti celotne protokole, ki se snemajo. Šele nato bodo videli, kaj se je zgodilo.

Danijel Cek/Primorske novice
Železniška nesreča pri Postojni.

Da je SŽ Infrastruktura »danes izgubila dva sodelavca,« je dejal vidno pretreseni Kranjc, ki je svojcem žrtev in sodelavcev tudi sam izrekel iskreno sožalje. Po njegovih besedah je bila ob 7.40 na levem tiru prijavljena delovna skupina, na katero je ob 9.20 uri naletel potniški vlak. Delovna skupina po njihovih prvih informacijah o vožnji tega vlaka ni bila obveščena, je dejal Kranjc, ki je obenem dodal, da bo treba preveriti še posnetke, da bodo lahko nedvoumno ugotovili, kaj je šlo narobe, da je prišlo do takšne tragedije. Kranjc je potrdil, da sta umrli dve osebi, še dve osebi pa sta huje poškodovani in so ju s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Po zadnjih informacijah zdravnikov njuni življenji nista ogroženi, je še pojasnil. Na progi se je sicer nahajalo osem delavcev in čuvaj, pri čemer so jo preostali odnesli s praskami.

Kranjc je dejal še, da so na terenu vse preiskovalne službe, prisotni pa so tudi strokovnjaki, ki sodelavcem nudijo psihosocialno pomoč. »Sodelavci so res v velikem šoku,« je dejal.

V kratki izjavi za javnost je nekaj informacij podal tudi vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Koper Davor Tozan, ki je dejal, da se en poškodovanec zdravi v UKC Ljubljana, drugi pa v Splošni bolnišnici Izola. Po njegovih navedbah je na tirih delalo osem ljudi, vlak, na katerem je bilo deset potnikov, pa je trčil v skupino štirih. Potniki na vlaku so ostali nepoškodovani, Slovenske železnice pa so jim nudle nadomestni prevoz. Preiskava vseh okoliščin nesreče je še v teku. Dokler jih ne razjasnijo, območje ostaja zaprto, je še poudaril Tozan.

Svojcem žrtev je sožalje izrekel tudi slovenski premier Robert Golob. »Današnja tragična železniška nesreča me je globoko pretresla. Vsem poškodovanim želim čimprejšnje okrevanje, svojcem umrlih pa izrekam iskreno sožalje,« je zapisal premier.

Danijel Cek/Primorske novice
Železniška nesreča pri Postojni.