Za zapahe

Šestletnik ustrelil učiteljico, zdaj so obsodili njegovo mamo

S.Š.
16. 12. 2023, 09.36
Posodobljeno: 16. 12. 2023, 09.38
Deli članek:

Mati 6-letnega dečka, ki je v ameriški Virginiji ustrelil svojega učitelja, je bila obsojena na dve leti zapora zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja otroka.

Profimedia
Deja Taylor

Kazen, ki jo je sodnik okrožnega sodišča Christopher Papile izrekel Deji Taylor, je bila veliko strožja od šestmesečne kazni, ki so jo tožilci predlagali kot del sporazuma o priznanju krivde.

26-letna Deja je namreč priznala zanemarjanje otroka, v okviru sporazuma o priznanju krivde pa so se tožilci strinjali, da bodo opustili obtožbo o malomarnem shranjevanju strelnega orožja.

Sodnik je med sojenjem nato dejal, da je treba upoštevati psihološki in čustveni učinek, ki ga je imelo streljanje na učiteljico Abigail Zwerner ter druge učence in osebje osnovne šole Richneck v Newport Newsu.

Učiteljica se v šolo ne bo vrnila

Zwernerjeva je bila v streljanju kritično ranjena, ko je fant vanjo izstrelil en sam strel, zadel njeno roko in prsni koš, metek pa je prebodel njena pljuča. Učiteljica je zaradi tega v bolnišnici preživela več tednov in imela pet operacij, pred kratkim pa je za ameriške medije povedala, da je psihično tako zelo trpela, da se ne namerava vrniti v šolo.

"Imamo srečo, da v osnovni šoli Richneck ni bil nihče ubit," je dejal sodnik Papile.

Deja Taylor je bila sicer že konec novembra obsojena na 21 mesecev zapora zaradi uživanja marihuane ob posedovanju pištole, kar je po ameriški zakonodaji nezakonito. Obe kazni bo zdaj prestala zaporedoma, kar pomeni, da bo za zapahi preživela skoraj štiri leta.

Njen sin je priznal, da je do mamine pištole v torbici na vrhu omarice prišel tako, da je splezal na vrh predala. Orožje je skril v nahrbtnik in ga nato pospravil v žep, preden je streljal na učiteljico v osnovni šoli.

Deček na zdravljenju

Tožilec Travis White trdi, da ima deček, zdaj star 7 let, težave z "osnovno socializacijo" in trpi za posttravmatskim stresnim sindromom in nespečnostjo. "To je globina zanemarjanja, ki jo je Deja Taylor povzročila svojemu otroku," je pojasnil White. Streljanje je označil za "posledico in manifestacijo te malomarnosti".

Po streljanju je deček 227 dni preživel na bolnišničnem zdravljenju, med katerimi ga je spremljala ekipa zdravnikov in psihiatrov. Zdaj živi s svojim pradedkom Calvinom Taylorjem, ki je novinarjem povedal, da se mu zdi Papilejeva kazen "pretirana".

Povedal je, da je Deja poskušala poiskati pomoč za svojega sina pred streljanjem, vendar službe za zaščito otrok niso uslišale njene prošnje. Deja na današnji obravnavi ni spregovorila. Zagovarjal jo je njen odvetnik, ki je trdil, da se je v preteklosti borila z odvisnostjo in nasiljem v družini.