Dan medu

Šampion šel v roke čebelarja Gregorja Šemna

Damjana Nemeš
15. 12. 2023, 21.39
Deli članek:

Na pomurskem ocenjevanju je tričlanska komisija pregledala 34 vzorcev, med katerimi je bilo dvanajst vzorcev akacijevega medu, po sedem vzorcev cvetličnega in ajdovega, pet vzorcev kostanjevega, dva vzorca gozdnega in en vzorec lipovega medu.

Jure Kljajić
Dobitniki plaket pomurskega ocenjevanja medu.

Čebelarska zveza društev Pomurja (ČZDP) je ob 12. dnevu medu pripravila slovesnost, na kateri so razglasili rezultate 22. ocenjevanja medu pomurskih čebelarjev. Komisija, ki so jo sestavljali pomurski terenski svetovalec Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) in letošnji predsednik komisije Franc Tratnjek, Primož Božnar iz Čebelarstva Božnar ter pomurski terenski svetovalec ČZS Jakob Božnar, je 21. septembra v prostorih Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije ocenila 34 prejetih vzorcev. Zbranih in ocenjenih je bilo dvanajst vzorcev akacijevega medu, en vzorec lipovega, pet vzorcev kostanjevega, sedem vzorcev cvetličnega, dva vzorca gozdnega in sedem vzorcev ajdovega. Kot je povedal Tratnjek, so bili vsi vzorci ustrezno poimenovani, tudi vsebnost vlage v medu je bila v mejah dovoljenega. »Res pa je, da je bilo bolj malo vzorcev vrhunske kakovosti, kar je posledica letošnje slabe letine.« Kljub temu je bilo podeljenih 7 zlatih plaket, 16 srebrnih in 6 bronastih, 5 vzorcev pa je prejelo priznanje. 

Na slovesnosti v trgovskem centru BTC City Murska Sobota, ki jo je spremljal nastop Prekmurske godbe Bakovci, so prejemnikom plakete izročili predsednik ČZDP Štefan Šemen in tajnik ČZDP Marjan Časar, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, peta medena kraljica Slovenije Tadeja Vidmar ter predsednik ocenjevalne komisije Franc Tratnjek

Bronaste plakete so prejeli Evgen Smodiš in Čebelarstvo Kosednar za akacijev med, Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije za cvetličnega, Tadej Časar za ajdovega in akacijevega ter Jože Gobar za kostanjevega.  

Srebrne plakete so prejeli Jožef Andrejč za gozdni med, Čebelarsko društvo Lendava za ajdovega in cvetličnega, Marjan Časar za akacijevega in ajdovega, Avguštin Zadravec, Jože Gobar, Čebelarstvo B & I in Čebelarstvo Bukovec za ajdovega, Matej Časar in Štefan Zver za akacijevega, Jože Horvat in Štefan Sobočan za cvetličnega, Slavko Bencik za kostanjevega in Darko Car za gozdnega. 

Zlate plakete so prejeli Gregor Šemen za akacijev med, ta je postal tudi šampion 2023, Čebelarstvo Kosednar za kostanjev med, Jožef Andrejč za lipovega ter Jože Horvat, Martin Rajsar in Janez Malačič za akacijevega. 

***RUBRIKA: LOKALNO/POMURJE FOTO Dobitniki plaket pomurskega ocenjevanja medu. POUDAREK Zbranih in ocenjenih je bilo dvanajst vzorcev akacijevega medu, en vzorec lipovega, pet vzorcev kostanjevega, sedem vzorcev cvetličnega, dva vzorca gozdnega in sedem vzorcev ajdovega.  CITAT »Bolj malo je bilo vzorcev vrhunske kakovosti, kar je posledica letošnje slabe letine pomurski terenski svetovalec Čebelarske zveze Slovenije Franc Tratnjek***