Kaj takšnega

Foto: Neverjetno: Tajvanec pod obleko tihotapil vidri in prerijskega psa

M.G.
13. 12. 2023, 20.19
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 20.25
Deli članek:

Na letališču na Tajskem so odkrili nenavaden poskus tihotapljenja; moški si je žive živali potisnil kar pod obleko.

Thailand Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation
Vidri je imel Tajvanec skriti v hlačnih nogavicah, ki jih je imel oblečene pod hlačami.

Čudno vedenje, nenavadne izbokline in premiki v hlačah nekega Tajvanca so pritegnili pozornost carinikov na letališču Suvarnabhumi na Tajskem, zato so se ga odločili podrobneje preiskati. Varnostno osebje letališča je bilo nemalo presenečeno, ko se je 22-letnik na ukaz varnostnikov slekel. Iz njegovih hlačnih nogavic sta pogledali dve majhni in prikupni glavici - bili sta vidri, natančneje vidri vrste mala azijska krempljasta vidra (Aonyx cinereus), ki velja za zaščiteno vrsto. Presenečenj in osuplosti (najbrž nekaj majhnega tudi očaranosti) pa še ni bilo konec, saj je Tajvanec pod puloverjem skrival še, verjeli ali ne, živega prerijskega psa.

Thailand Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation
Prerijski pes, ki ga je tihotapec želel pretihopati kar pod puloverjem.
Kako si je predstavljal, da bo mu uspelo na tak način pretihotapiti tri žive živali na letalo namenjeno v Tajpej, nam vsekakor ni jasno, a še dobro za živali, da se je končalo tako, kot se je. Tajvanski oddelek za nacionalne parke, varstvo prosto živečih živali in rastlin, ki je tudi objavil informacije o tem incidentu na internetu, sicer sporoča, da je tihotapljenje divjih živali resen problem za tajske oblasti. Za boj proti trgovini z živalmi je vlada že leta 2019 sprejela Zakon o ohranjanju in zaščiti prosto živečih živali, vendar priznavajo, da ulovijo le majhen del tihotapcev.

Thailand Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation
V tem "žepu" pa je skrival prerijskega psa
22-letnik, ki seveda ni imel druge možnosti, kot da prizna svojo krivdo (bi lahko mogoče dejal, da so se mu živali po nesreči znašle pod obleko?), se bo soočil z obtožbami v zvezi s trgovino s prepovedanim blagom, odstranjevanjem zaščitenih divjih živali iz njihovega naravnega habitata in poskusa izvažanja brez ustreznega dovoljenja. Če bo spoznan za krivega (skorajda ni razlogov, da ne bi bil) mu grozi denarna kazen v višini do 30.000 ameriških dolarjev in od štiri do deset let zapora.