Oranžno opozorilo

Meteorne vode povzročajo težave, ponekod po državi pa že sneži, sneg se oprijema cestišča

D.K.
13. 12. 2023, 19.05
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 20.03
Deli članek:

V večjem delu države dežuje. Na terenu so številni gasilci. Ponekod pa je dež že prešel v sneg in se oprijemlje cestišča.

Kamera Promet.si
Sneg se ponekod oprijema cestišča

Vremenoslovci so danes dopoldne napovedali, da bo tokratno poslabšanje vremena le prineslo nekaj snega v sredogorju. Da lahko ponekod zapade okoli 20 cm snega. Kot kaže, se bodo napovedi uresničile. 

Meja sneženja se je do večera precej znižala, zato so marsikje na severozahodu in severu države med dežjem naletavale tudi snežinke. 

Prometno informacijski center RS za državne ceste namreč obvešča, da ponekod po Sloveniji sneži in se sneg oprijemlje cestišč. Voznike opozarjajo, da je na prelazih in ostalih višje ležečih cestah, v primeru snega na vozišču, obvezna uporaba verig, če tako določajo prometni znaki, so zapisali ob fotografijah, na katerih so posnetki kamer iz prelazov Jezersko, Ljubelj, Korensko Sedlo ter iz Bohinjske Bistrice.

Ponekod težave zaradi dežja, meteorna voda zalivala kleti in hiše

Okoli 13.50 so zaradi nevarnosti zemeljskega plazu v naselju Lom, občina Mežica, za nekaj časa popolnoma zaprli regionalno cesto Poljana–Mežica.

Okoli 14.24 je na Veliki Dolini, občina Brežice, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velika Dolina so izčrpali približno 12 kubičnih metrov vode in preprečili nadaljnje pritekanje vode v objekt.

Nekaj po 15.00 je v kraju Studence, občina Žalec, meteorna voda ogrožala več stanovanjskih objektov. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu so postavili potopne črpalke, ki prečrpavajo meteorno vodo in preprečujejo zalitje.

V popoldanskih urah je regionalno cesto v naselju Zaplanina v občini Vransko zalivala meteorna voda in ogrožala promet. Gasilci PGD Vransko, Tešova, Ločica pri Vranskem in Prekopa so odmašili prepuste in kanalizacijske jaške ter prečrpali vodo.

Ob 16.00 je na Ulici Jožeta Šavriča v Dobovi, občina Brežice, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gabrje so izčrpali približno 10 kubičnih metrov vode in preprečili nadaljnje pritekanje vode v objekt.

Nekaj po 16.00 so v Dolu pri Ljubljani gasilci PGD Dol pri Ljubljani z dvorišča stanovanjske hiše prečrpali približno 80 kubičnih metrov meteorne vode, ki je ogrožala stanovanjsko hišo.

Okoli 17.11 je v Troštovi ulici na Igu meteorna voda zalila kletne prostore OŠ Ig. Gasilci PGD Ig so izčrpali približno dva kubična metra vode in očistili kanale.

Kakšno vreme nas čaka v naslednjih dneh?

Ponoči bodo padavine od zahoda slabele. Zjutraj bo le ponekod v vzhodnih in južnih krajih še rahlo deževalo. Na Primorskem se bo proti jutru delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v nekaterih alpskih dolinah malo pod 0, ob morju okoli 6 °C. V četrtek bo na Primorskem sončno, drugod zmerno, v vzhodnih in južnih krajih pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem do 14 °C, napovedujejo na straneh Agencije RS za okolje.

V petek in soboto bo na Primorskem precej jasno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V petek bo na Primorskem prehodno zapihala šibka burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa bo v petek in soboto pihal severovzhodnik. V nedeljo bo precej jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah.

Hidrološko stanje in napoved

V noči na četrtek lahko poplavijo reke v porečju Krke, zlasti njeni pritoki v Suhi krajini, v četrtek čez dan pa Krka v srednjem in spodnjem toku. Ponoči bo poplavljala tudi Kolpa s pritoki ter posamezne reke na Notranjskem.