Šolo so izpraznili

Dijaki začeli kašljati, ravnateljica na pomoč poklicala gasilce in policijo

D.K.
13. 12. 2023, 18.40
Posodobljeno: 14. 12. 2023, 07.50
Deli članek:

Dijaki Ekonomske, trgovske in gostinske šole Samobor so bili včeraj po 14. uri s sklepom ravnatelja poslani domov zaradi pojava še neopredeljene snovi na vhodu v šolsko stavbo, zaradi katere je del učencev in zaposlenih začel kašljati.

Marko Vavpotič / M24
Fotografija je simbolična

Kot so potrdili na šoli, se je snov najbolj čutila na samem vhodu v šolsko stavbo, v kateri delujejo tri srednje šole - ekonomska, strokovna in gimnazija - s skupno okoli 1300 dijaki v dveh izmenah. Učenci so bili poslani domov na začetku popoldanske izmene, so za Jutranji list potrdili v Ekonomski šoli, kamor so bili poklicani gasilci. V šoli še pravijo, da je trenutno v šolski stavbi, veliki približno 5400 kvadratnih metrov, sanitarna inšpekcija. 

Kot pravi ravnatelj Srednje poklicne šole Davor Škiljan je gasilce poklicala njegova kolegica Mirjana Kroflin, ravnateljica Ekonomske šole. Bil sem zraven gasilcev, ki ob pregledu niso ničesar zaznali. Torej niso odkrili nobenega plina v zraku, raven kisika pa je bila ustrezna. Nekaj učenk je kašljalo, kašljal sem tudi jaz, vendar ne vemo, kaj je bil vzrok, dodaja Škiljan.

Ravnatelj meni, da ni šlo za solzivec

"Nobenega pekočega občutka v očeh ni bilo, le kašelj v trajanju desetih minut. Vse se je začelo ob vhodu v šolo, v predprostoru, kjer so tudi sanitarije za učitelje. Mislim, da ni šlo za solzivec, ker sem bil na stadionih in vem, kaj je solzivec", je pojasnil ravnatelj in dodal, da je na kraj dogodka prispela tudi ekipa reševalcev, vendar niso rabili posredovati. Ravnatelj Škiljan tudi meni, da je malo verjetno, da bi nekdo od zunaj vnesel v šolo razpršilo dražilne snovi.

"Ni bilo meglic, dima ali vonja. Vse skupaj je trajalo kratko, že okoli 15. ure se je umirilo. Predpostavljamo, da je nekdo od učencev nekaj prinesel v šolo, vendar ne moremo trditi ničesar, to je le domneva," pravi ravnatelj omenjene šole, katere učenci imajo ta teden pouk dopoldne, zato ni bilo potrebe po prekinitvi pouka.

Po njegovih besedah nobeden od učencev ni sumljiv, prav tako niso nikogar zalotili pri sumljivem dejanju. Od 520 učencev meni, da jih 450 nič ni občutilo. Težko je reči, o kakšni vrsti 'dražilca' gre, pravi.

Aktivirali so vse pristojne službe

Ravnateljica Ekonomske, trgovske in gostinske šole Mirjana Kroflin je potrdila, da se je v torek odločila prekiniti pouk, ker so se prestrašili tako zaposleni na šoli kot tudi starši učencev.

»Na pomoč smo poklicali gasilce, na naš klic se je odzvala tudi policija, ki ni našla nobenih vidnih sledi. Sedaj zaposleni Zavoda za javno zdravstvo izvajajo vzorčenje vode. Situacija nas je precej presenetila zaradi agresivnega in dražečega kašlja. Nekateri otroci niso reagirali, vendar je treba vedeti, da imamo tudi učence z hujšimi zdravstvenimi težavami, kot je astma," pripoveduje ravnateljica.

Omenila je še, da je bila ena učenka poslana na dodatne preiskave, vendar gre za dekle z drugimi zdravstvenimi težavami. Ostale tri učenke so izpustili po odvzemu krvi, rezultate pričakujejo danes. Dejstvo je, da se je kljub močnemu začetnemu dražljaju večini učencev kašelj umiril, ko so prišli ven na zrak, je še dejala ravnateljica Kroflin.