V Kremlju

Foto: Pandemična pravila? Ob sprejemu ogromna razdalja med Putinom in veleposlaniki

R.T.
5. 12. 2023, 16.11
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 18.02
Deli članek:

Po dolgem času so se v Kremlju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom srečali evropski diplomati.

Profimedia
Vladimir Putin se je med govorom nasmihal.

V ponedeljek je šlo za sprejetje novoimenovanih veleposlanikov v Moskvi, med katerimi je bila tudi slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret.

Zanimiva je bila tudi razporeditev v Aleksandrovi dvorani. Dobro leto po koncu epidemije koronavirusa so upoštevali tako imenovana pandemična pravila. Na eni strani je sedel Putin, na drugi strani dvorane, približno 20 metrov stran, pa so bili postrojeni novi veleposlaniki. Strah pred širjenjem virusa ali alegorična predstavitev odtujitve med Rusijo in evropskimi državami? Ko je bil Putin oktobra v Pekingu, ga ni motila bližina kitajskih politikov.

Profimedia
Distanca med ruskimi predsednikom in veleposlaniki.

Kakor koli. Putin je nakazal na možnost otoplitve odnosov. V nagovoru je med drugim ocenil, da je dvostranski dialog med Moskvo in Ljubljano zastal, in zagotovil, da ga je Rusija pripravljena obnoviti, če bo slovenska stran to želela. Podobno dikcijo je izbral pri komunikaciji z drugimi evropskimi diplomati.

Profimedia
Putin se je istega dne srečal z mladino na sejmu Expo v Moskvi. V tem primeru se ni bal virusev in mikrobov. Celo objemal je mladež.

"Gre za povsem običajen postopek, ki ne spreminja ničesar," je danes pojasnila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Spomnila je, da sta zaradi invazije na Ukrajino tako Slovenija kot Rusija zmanjšali število diplomatskega osebja in omejili stike."Še vedno obsojamo rusko agresijo v Ukrajini. Trudimo se storiti vse, da bi ustavili nasilje in dosegli mir v Ukrajini. Ukrajini pa bomo stali ob strani, dokler bo to potrebno," je dodala.

Profimedia
Varnostna cona med Putinom in veleposlaniki. Ali gre za odraz distance?

Odnosi med Moskvo in zahodnimi državami so se močno poslabšali po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani. Rusija je julija lani Slovenijo dodala na seznam neprijateljskih držav, na katerem se je znašla večina evropskih držav, pa tudi Evropska unija, ZDA, Združeno kraljestvo in več drugih držav, ki nasprotujejo ruski agresiji v Ukrajini in so zaradi nje uvedle sankcije proti Moskvi. Slovenija že od začetka vojne v Ukrajini izraža odločno podporo napadeni državi ter ji nudi pomoč. Ukrajino je letos podprla tudi v postopku proti Rusiji pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Dolgoletna diplomatka Darja Bavdaž Kuret je bila letos poleti imenovana za novo veleposlanico Slovenije v Rusiji, kjer je nasledila Branka Rakovca. Veleposlaništvo v Moskvi poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan, piše Slovenska tiskovna agencija.

Profimedia
Veleposlaniki so kramljali med seboj in se zabavali.

Profimedia
Darja Bavdaž Kuret je bila letos poleti imenovana za novo veleposlanico Slovenije v Rusiji.

Profimedia
Veleposlaniki so kramljali med seboj in se zabavali.