Milijoni

Obsežna preiskava: V Sloveniji identificirali 254 denarnih mul

R.T.
5. 12. 2023, 14.50
Deli članek:

Europolova mednarodna operacija EMMA 9, v kateri že deveto leto zapored sodeluje tudi Slovenska policija, je še enkrat več obrodila sadove.

Profimedia
Državljan lahko hitro postane denarna mula.

Gre za mednarodno operacijo, namenjeno boju proti denarnim mulam, ki »nezakonito prejemajo denarna sredstva, povezana predvsem z računalniško kriminaliteto – goljufijami na spletu,« so v sporočilu za javnost pojasnili na Generalni policijski upravi. Letošnja akcija je potekala od 15. septembra do 30. novembra 2023.

Slovenski policisti in kriminalisti so bili vpleteni v preiskavo 221 s tem povezanih zadev, pri čemer so identificirali 254 denarnih mul, ki so delovale na območju Slovenije in v tujini. Te mule so na svoje račune neupravičeno prejele denarna sredstva, ki izvirajo iz kaznivih dejanj, v skupni višini več kot 13,6 milijona evrov. Ob tem je policija v sodelovanju z Uradom RS za preprečevanje pranja denarja, slovenskimi bankami in tujimi varnostnimi organi uspela začasno preprečiti nastanek škode v višini 1,3 milijona evrov.

V okviru preiskav so pri nas zaslišali 49 osumljencev in opravili 8 hišnih preiskav, pri čemer so aretirali dva storilca. Podali so tudi 35 pobud za mednarodno pravno pomoč in 17 evropskih preiskovalnih nalogov. V večini primerov gre za denarne mule v tujini, ki so na svoj transakcijski račun neupravičeno prejele sredstva, ta pa izvirajo iz kaznivih dejanj, povezanih s spletnimi goljufijami na škodo slovenskih fizičnih in pravnih oseb. So pa obravnavali tudi primere, ko so bile denarne mule slovenski državljani.

Sicer pa so v letošnji operaciji po vsem svetu odkrili kar 10.759 denarnih mul, ki so z goljufivimi transakcijami povzročile za sto milijonov evrov škode. 1013 denarnih mul je bilo aretiranih.

Na Generalni policijski upravi državljane opozarjajo, naj bodo pozorni, saj lahko denarna mula hitro postanejo tudi sami. »Na primer, če posredujete številko transakcijskega računa neznani osebi na internetu, ki v nadaljevanju na vaš račun nakaže denarna sredstva, ki izvirajo iz kaznivih dejanj, lahko postanete denarna mula,« so zapisali.