Tehnologija prihodnosti

Zagnan največji eksperimentalni fuzijski reaktor na svetu

M.G.
5. 12. 2023, 10.36
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 10.41
Deli članek:

V reaktorju JT-60SA v mestu Naka (Japonska), ki je plod sodelovanja japonskih in evropskih raziskovalcev, bodo skušali proizvesti več energije, kolikor je je potrebne za njeno proizvodnjo.

Naka QST (Naka Fusion Institute)
Pogled na reaktor JT-60SA (zajem slike)

S prvim dnem decembra je na Japonskem začel delovati največji eksperimentalni fuzijski reaktor na svetu. Za razliko od bolj poznane jedrske energije oziroma cepitve, ki se uporablja v (jedrskih) elektrarnah, ki razcepi atomska jedra, fuzija posnema proizvodnjo sončne energije z združitvijo dveh jeder, kar potencialno ponuja varnejši in izdatnejši vir energije.

JT-60SA je reaktor tipa naprednega tokamaka (advanced tokamak). Gradnja se je začela že leta 2013 in je trajala do leta 2020, že leto pozneje pa so v njem uspešno vzpostavili magnetno polje nazivne gostote. Med testiranjem marca 2021 je zaradi kratkega stika v poloidalnih tuljavah nastal precej škode, ki so jo sedaj odpravili. Prvo plazmo so uspešno proizvedli 23. oktobra letos, sedaj pa so JT-60SA še uradno predali v uporabo.

Reaktor JT-60SA ima velikost šestnadstropne stavbe in je postavljen v mestu Naka. Zasnovan je tako, da bo skušal vzdrževati reakcijo plazme segrete na osupljivih 200 milijonov stopinj Celzija s pozitivno energijsko bilanco 100 sekund. Cilj je raziskati izvedljivost fuzije kot varnega in ogljično nevtralnega vira energije, kjer proizvedena energija presega vložek potreben za njeno proizvodnjo.

Čeprav je nekaterim poizkusom v ZDA že uspelo, da je bila bilanca reaktorskega dela pozitivna, zaenkrat fuzije še nismo uspeli uporabiti za proizvodnjo energije. Raziskovalci si sedaj veliko obetajo prav od tega reaktorja s premerom 12 metrov in prostornino 135 kubičnih metrov.

Že dolgo pa je v Franciji v gradnji tudi že megalomanski ITER (mednarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor), ki ga prav tako gradijo v sodelovanju Evropske unije in Japonske. Oba projekta imata skupen ambiciozen cilj doseganja neto energetskega dobička s fuzijo devterija in helija. Ob predpostavki, da jim uspe, bi lahko upravičeno govorili o novi veliki tehnološki revoluciji, ki bi lahko popolnoma spremenila naš svet.