Rumeno opozorilo

Zvečer bo dež ponekod prešel v sneg, nevarnost snežnih plazov

D.K.
5. 12. 2023, 09.50
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 15.05
Deli članek:

Kot napovedujejo vremenoslovci, Miklavž ne bo preveč radodaren s snegom.

Dreamstime
Strpno tudi na cesti!

Zvečer oziroma v noči na sredo bo na severu in severovzhodu (Koroška, Prekmurje) postopoma dež pričel prehajati v sneg. Do jutra lahko tako predvsem na skrajnem severovzhodu ter v nekaterih višjih legah na novo zapade med 5 in 10 cm snega, Nekaj snežink lahko nastane tudi v višjih predelih Dolenjske ter Notranjske, drugod pa sneženja ne pričakujejo, saj bo ponoči kljub negativnim temperaturam glavnina padavin že potovala vzhodneje, napovedujejo na Neurje.si.

Jutri bo na Primorskem zmerno, drugod pretežno oblačno in ponekod po nižinah lahko tudi megleno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 3, na Primorskem do 11 °C. V četrtek in petek bo povečini sončno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla, v Ljubljanski kotlini lahko večji del dneva, so zapisali na straneh Agencije za okolje.

Zaradi poledice oziroma žleda in snežnih plazov je Arso za del države izdal rumeno opozorilo.

Hidrološko stanje in napoved

Sava, Soča, Krka, Ljubljanica in reke v slovenski Istri še ohranjajo velike pretoke, drugje po državi pa so pretoki rek srednji. Vodnatost rek se počasi zmanjšuje. Ojezerjene površine kraških polj na Notranjskem so ustaljene.

Danes se bo vodnatost rek v slovenski Istri in na Vipavskem prehodno nekoliko povečala, do velikih pretokov bo prehodno narasla tudi Drava. Drugje po državi se bo vodnatost rek počasi zmanjševala. Jutri in v naslednjih dneh bodo reke upadale. Vodnatost večine rek bo srednja, veliko vodnatost pa bodo še ohranjale manjše reke s povirjem v Julijskih Alpah in Ljubljanica. Kraška polja na Notranjskem bodo ojezerjena.

Jutranja temperatura rek je med 2 in 11 °C, najtoplejši so izviri kraških rek, najhladnejše pa so reke na Koroškem. Morje ima 14 °C.