Doctor Who

Prvi temnopolti Doktor

M.G.
5. 12. 2023, 08.40
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 08.41
Deli članek:

Potem, ko je Jodie Whittaker nekaj let nazaj postala prva ženska, ki je dobila glavno vlogo v sloviti franšizi, ki teče že od leta 1963, bomo sedaj priča tudi prvemu temnopoltemu Doctorju Who-ju.

Profimedia
Ncuti Gatwa med snemanjem oddaje aprila letos.

Ko je lansko pomlad prvič odjeknila novica, da bo Ncuti Gatwa nov zvezdnik BBC-jeve dolgoletne znanstveno-fantastične serije Doctor Who, se je zdelo, da je to zanimiv, a precej trendovski korak (naprej?) za franšizo. Gatwa bo stopil v precej velike čevlje, navsezadnje so glavnega junaka oddaje - več tisoč let starega vesoljca, potujočega skozi čas, znanega samo z imenom Doktor - od začetka leta 1963 igrali le belci, ki so bili povrhu vsi rojeni v Združenemu kraljestvu.

Ruandsko-škotski igralec Ncuti Gatwa bo nasledil Jodie Whittaker in Davida Tennata (ki je sicer bil tako deseti kot štirinajsti doktor) kot petnajsti Doctor Who. Trenutna zvezdnica Jodie Whittaker je pred komaj petimi leti postala prva ženska, ki je igrala glavno vlogo v oddaji. Zdi se, da je Gatwa, temnopolti moški, ki je odraščal na Škotskem in je navdušil z vlogo gejevskega srednješolca v Netflixovi seriji Spolna vzgoja, pripravljen ponuditi še bolj revolucionarno vizijo enega najtrajnejših televizijskih znanstveno-fantastičnih likov.

Na avdiciji za naslednjega zdravnika je bil izbran že februarja 2022, javnosti so ga razkrili nekaj mesecev zatem. Sprva je bilo načrtovano, da bo zaigral še v letošnjih epizodah, ki pa so jih naknadno dodelili Davidu Tennantu, ki je sicer v seriji že nastopil kot deseti Doctor Who.

"Zdi se mi, kot da se je sklenil krog, saj je bil David moj Doctor Who, obenem pa tudi velik navdih zame kot igralca," je dejal Gatwa. Gatwa je Tennanta spremljal že kot otrok, v seriji ga je navdušil tudi kot Škot: "David je bil tako škotski, skoraj divji, kar mi je bilo zelo všeč in obenem blizu. Zato se mi zdi zdaj, ko mi prav on predaja štafetno palico, to res nadrealistično," je pojasnil.

Ncuti Gatwa se je rodil v ruandskem mestu Kigali in odraščal na Škotskem, kamor se je njegova družina preselila, ko je imel dve leti, med ruandskim genocidom leta 1994. Njegov oče je bil doktorski študent filozofije in teologije, a se je moral vrniti v Kamerun, ker v Veliki Britaniji ni mogel dobiti dela na svojem področju, piše The Guardian.

Igralec je v intervjuju za revijo Big Issue dejal, da je na igranje slovitega zdravnika pripravljen, čeprav je obenem tudi nekoliko nervozen.  Veliko pa bo odvisno seveda od tega, kako ga bodo sprejeli ljubitelji te legendarne serije. Zelo pomembna bo uvodna epizoda (The Church on Ruby Road), ki jo bodo predvajali v ponedeljek 25.decembra.