Kriv je Billy!

V gorski vasici na jugu Italije rešili skrivnost, ki vaščanom ni dala spati

S.R.
4. 12. 2023, 18.25
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 18.30
Deli članek:

Domačini so bili prepričani, da je v ozadju kakšno maščevanje, da jih je zaradi kakršnega koli razloga že na piko dobila mafija, a je bil razplet zgodbe precej bolj nedolžen, čeprav nič manj šokanten.

Comune Di Vastogirardi
Billy je najraje udaril v središču vasi Vastogirardi (fotografija je arhivska).

Policisti so končno razrešili nenavadno skrivnost, ki je v zadnjih mesecih burila domišljijo prebivalcev gorske vasice Vastogirardi na jugu Italije, ki šteje nekaj manj kot 700 duš. Končno so namreč izsledili hudodelca, ki je tamkajšnjim domačinom na avtomobilih rezal pnevmatike. Prvič je udaril julija letos, ko je prerezal gume na avtomobilih, parkiranih v bližini zgodovinskega središča vasice. Nato se ni več ustavil, pri čemer so bila nekatera vozila njegova tarča tudi večkrat. Domačini so se tudi zaradi tega dejstva spraševali, ali le ni v ozadju kak sosedski spor ali celo kakšno mafijsko ustrahovanje. Zadeva se je stopnjevala do te mere, da so konec oktobra, ko so na enem parkirišču obtičala štiri vozila s praznimi pnevmatikami, policisti začeli patruljirati v civilu. Obenem so na območju namestili več nadzornih kamer, prejšnji teden pa so vendarle izsledili krivca. Izkazalo se je, da je pnevmatike luknjal lokalni pes z imenom Billy! Kamere so Billyja posnele, kako je zagrizel v pnevmatike več avtomobilov, parkiranih nedaleč od njegovega doma.

»Gre za mirno vasico. Vedeli smo, da ne more iti za nekoga od zunaj, saj smo vedno pozorni na to, če se naokoli giba kakšna sumljiva oseba,« je pojasnil podžupan Vastogirardija Remo Scocchera. Je pa Remo priznal, da jih je vse skupaj »zelo begalo,« saj jim nikakor ni uspelo razvozlati, kdo bi lahko bil storilec in kakšen je njegov motiv. Vse skupaj jim je povzročilo veliko sivih lasi, za tiste, ki so bili žrtev več kot enkrat, pa je bilo tudi zelo drago. »Resnično je postalo problem, ljudje zaradi preluknjanih pnevmatik niso mogli v službo.« Remo Scocchera si je ob rešitvi uganke vendarle oddahnil. »To je pozitivno, da zlikovec ni bil kakšen od vaščanov,« je dejal.

Policisti zadevo še vedno preiskujejo, škodo, ki jo je povzročil Billy, pa bo moral kot kaže poravnati njegov lastnik. Medtem so se oglasili tudi veterinarji, ki morebiten razlog za Billyjevo vedenje vidijo v hudi obliki gingivitisa, torej hudega vnetja dlesni. Z grizenjem pnevmatik je bržkone zgolj blažil bolečine.