Sibirska zima

Merilni instrumenti izmerili minus 56 stopinj Celzija, a se je čutilo še huje

S.R.
4. 12. 2023, 17.15
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 17.19
Deli članek:

Medtem ko je bila Moskva deležna snežnih viharjev in z njimi debele, celo rekordne dnevne pošiljke snega, se je Sibirija znašla v primežu hudega mrazu. Temperature so se ponekod spustile tudi do minus 56 stopinj Celzija.

Profimedia
Ojmjakon velja za najbolj mrzel stalno naseljen kraj na svetu (fotografija je arhivska).

V Jakutiji oziroma ruski republiki Saha, kjer se nahaja tudi eno najbolj »mrzlih« mest na svetu Jakutsk, so glede na podatke tamkajšnjih vremenskih postaj temperature padle pod - 50 stopinj Celzija. Rekord so zabeležili v Ojmjakonu, tradicionalno ledenem kraju v gorski dolini ob reki Indigirki. Po navebah ruskih vremenoslovcev so takšno temperaturo izmerili merilni instrumenti, a je bilo v resnici zaradi vlažnosti in vetra čutiti še hujši mraz, kot bi bilo še več kot - 60 stopinj, pri čemer bi se lahko temperature ponoči še spustile. V Jakutsku se je temperatura spustila do - 47 stopinj Celzija. Sicer pa se čez skoraj celotno območje Sahe razprostira permaforst. Temperature se tam zaradi podnebnih sprememb v zadnjem obdobju redkeje spustijo pod - 50 stopinj Celzija, permafrost pa se vztrajno tali.

Profimedia
Snežne razmere v Moskvi.

Moskva pod snegom

Medtem so v ruski prestolnici zabeležili enega najhujših snežnih metežev. Dele Moskve je v enem dnevu prekrila več kot 40 centimetrov debela snežna odeja, ki je povzročila kaos tako v cestnem kot letalskem prometu. Sneženje se je začelo v nedeljo in nadaljevalo skozi celotno noč, ko je zapadlo dodatnih 23 centimetrov snega. Čeprav skozi oči Slovenca ne gre za dramatične številke, pa po poročanju ruskih medijev 40 centimetrov debela plast snega predstavlja absolutni dnevni rekord od začetka meritev leta 1878. Po navedbah podžupana Pjotra Birjukova je v čiščenju sodelovalo približno 135.000 ljudi. V zadnjih 24 urah je po poročanju tiskovne agencije AP v snegu obtičalo skoraj 200 tovornih vozil, na treh od štirih moskovskih letališč pa so morali skupno odpovedati kar 53 letov. Zabeležili so tudi eno smrtno žrtev, saj sta se na nekega moškega zrušila drevo in daljnovod.

Profimedia
Snežne razmere v Moskvi.

Profimedia
Snežne razmere v Moskvi.

Profimedia
Snežne razmere v Moskvi.