Studio necenzurirano

Je Slovenija bojišče mednarodne kibernetske vojne?

R.T.
4. 12. 2023, 15.45
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 15.49
Deli članek:

V današnji oddaji Studio necenzurirano bodo na mizi vprašanja, povezana s kibernetskimi napadi in ranljivostjo informacijskih sistemom slovenskih državnih ustanov. V studi prihajata dva strokovnjaka.

Simon Pelko
Direktor urada vlade za informacijsko varnost dr. Uroš Svete in etični heker Boštjan Špehonja.

Novinar in urednik portala necenzurirano Primož Cirman, ki je v prvi oddaji Studio necenzurirano spregovoril s kirurgom in predsednikom vladnega strateškega sveta za zdravstvo Erikom Brecljem, bo tokrat s sogovornikoma zagrizel v ozadje enega največjih kibernetskih napadov v zgodovini Slovenije - napada na HSE. O dogodku bo spregovoril z direktorjem urada vlade za informacijsko varnost dr. Urošem Svetetom ter direktorjem podjetja Go-Lix in etičnim hekerjem Boštjanom Špehonjo.

Med drugim bo na mizi vprašanje, ali je Slovenija bojišče mednarodne kibernetske vojne? Pred dobrim tednom dni je namreč javnost izvedela, da je bil državni Holding Slovenske elektrarne tarča enega največjih kibernetskih napadov v zgodovini Slovenije. Pol leta nazaj je bilo tarča napada ministrstvo za zunanje zadeve. Neuradno je šlo za skupino hekerjev, povezanih s kitajsko državo, ki so imeli dostop do diplomatskih depeš. Oddaja bo iskala tudi odgovore na vprašanja, zakaj je Slovenija tarča kibernetskih napadov in kako ranljivi so pravzaprav informacijski sistemi slovenskih državnih ustanov, kako zaščititi pametne telefone pred vdorom ter kako delujejo ruski in kitajski hekerji.

Studio necenzurirano je na sporedu vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 20. uri na Aktual TV, ponovitev pa si lahko ogledate vsak prvi četrtek v mesecu ob 19:00 uri, prav tako na Aktual TV.

Simon Pelko
Studio necenzurirano na TV Aktual v ponedeljek ob 20. uri.