Nelojalna konkurenca

Poostrili bodo preglede ukrajinskih tovornjakov

G.G./STA
29. 11. 2023, 18.47
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 19.56
Deli članek:

Negodovanje tovornjakarjev je obrodilo sadove. Poljska vlada bo poostrila preglede ukrajinskih tovornjakov na cestah, ki vodijo do meje.

Profimedia
Kolone na ukrajinsko-poljskem mejnem prehodu Medika. Oblast v Varšavi želi pomiriti poljske avtoprevoznike, ki so postavili protestne blokade transporta na več mejnih prehodih vzdolž meje z Ukrajino.

"To bodo celoviti pregledi, namenjeni preverjanju vseh prometnih predpisov, ki veljajo za ukrajinske prevoznike," je po srečanju s poljskimi avtoprevozniki povedal poljski minister za infrastrukturo Alvin Gajadhur. Dodal je, da so prevozniki po napovedi ukrepa dejali, da bodo razmislili o umiritvi protestov.

Poljski avtoprevozniki so v začetku meseca na treh mejnih prehodih vzdolž približno 530 kilometrov dolge poljsko-ukrajinske meje vzpostavili protestne blokade. Prepričani so, da Ukrajina prevzema poljski trg, kar škodi njihovemu poslu. Med drugim zahtevajo omejitev uvoza blaga iz vzhodne sosede in ponovno uvedbo dovoljenj za vstop ukrajinskih tovornjakov v EU.

Gajadhur je že v sredo pojasnil, da je izpolnitev njihovih zahtev v rokah Ukrajine in EU ter dodal, da bo Poljska to vprašanje izpostavila na srečanju prometnih ministrov EU prihodnji teden. Medtem ob sodelovanju Bruslja še vedno potekajo pogajanja med Varšavo in Kijevom, da bi našli dokončno rešitev za nastale razmere, vendar za zdaj brez uspeha.

Organizatorji blokad, ki imajo do januarja veljavno dovoljenje za izvajanje protestov, sicer dovoljujejo prehod osebnim avtomobilom, vozilom, ki prevažajo potnike, ter dostavo humanitarne in vojaške pomoči v Ukrajino.