Indija

Po 16 dneh so rešili vse ujete delavce

S.Š.
28. 11. 2023, 12.07
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 16.42
Deli članek:

V indiji so se danes zjutraj le uspeli prebiti do predora, v katerem je ujetih 41 delavcev. V večernih urah po lokalnem času so rešili vse delavce.

Uttarakhand government
Veselje ob prihodu delavcev na varno.

Reševalcem je uspelo s posebnim vrtalnikom prebiti zemljo in v predor položiti jekleno cev, po kateri se bodo lahko ujeti gradbeni delavci splazili na svobodo. In res so se uspeli splaziti proti svetlobi. V večernih urah je bilo na varnem vseh 41 delavcev.

"Vesel sem, saj je bilo uspešno rešenih vseh 41 delavcev, ki so bili ujeti v porušenem predoru," je dejal indijski minister za promet Nitin Gadkari. Ob tem je poudaril, da je šlo za eno najpomembnejših reševalnih operacij v zadnjih letih in da je bilo delo dobro usklajeno med več agencijami.

Sprva so poskušali z manjšim vrtalnikom, ki pa je zadel debele kovinske nosilce in se ob tem zlomil. Nato so poskušali tudi z ročnim vrtalnikom, ki pa ni bil dovolj močan, da bi prebil trdo zemljo. Kot poročajo lokalne oblasti so delavce poskušali rešiti z dveh koncev predora, tako da so dela hkrati potekala na vertikalnem jašku in dostopu z drugega konca predora. Vsi delavci so po prvih poročanjih nepoškodovani. 

Hrano so jim dostavljali po cevi

Spomnimo, v nedeljo pred 16 dnevi je v 4,5 kilometra dolgem predoru v indijski zvezni državi Utarančal ostalo ujetih 41 delavcev. Del predora, ki je še v gradnji, se je porušil, zato je med delavci in zunanjim svetom obležala približno 60 metrov debela gmoto ruševin. Pristojnim je sicer razmeroma hitro uspelo vzpostaviti stik z nesrečniki, po manjši cevi pa jim že vest ta čas dostavljajo hrano, vodo in zdravila, a so se prve domneve, da reševanje ne bo dolgotrajno, izkazale za napačne.

X
Reševanje delavcev.