Slovenija

Zaradi naložbe Elektra Maribor ta teden večinoma zaprt most čez Dravo v Podvelki

A.S./STA
28. 11. 2023, 11.33
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 11.50
Deli članek:

Predvsem zaradi ponavljajočih se okvar in zaradi potrebe po povečanju prenosne zmogljivosti je družba Elektro Maribor začela na 2,5 milijona evrov ocenjeno naložbo, s katero bodo med drugim od Podvelke proti Lehnu daljnovod položili v zemljo. Zaradi del je od danes do predvidoma nedelje čez dan zaprt most čez reko Dravo v Podvelki.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Investicija je potrebna in smiselna predvsem zaradi pogostih in ponavljajočih se okvar in zaradi potrebe po povečanju prenosne zmogljivosti. Naložba je skladna z dolgoročnimi študijami razvoja omrežja na tem delu območja Elektro Maribor, so za STA pojasnili pri Elektru Maribor.

Zadovoljen, da je podjetje pristopilo k naložbi, je župan Občine Podvelka Miran Pušnik. Z naložbo bo namreč celotna vaška skupnost Lehen bolje preskrbljena z električno energijo, še posebej ob vremenskih neprilikah, je zapisal na družbenem omrežju. Kot je še pojasnil za STA, bodo pridobili tudi prebivalci okoliških hribov, prav tako bo stabilnejša oskrba z elektriko zagotovljena tudi proti Ribnici na Pohorju.

Kot so pojasnili pri Elektru Maribor, naložba zajema izgradnjo elektro kabelske kanalizacije v državni cesti, občinski cesti in na mostni konstrukciji. Načrtovana je izgradnjo štirih sistemov 20-kilovoltnih kablovodov med razdelilno transformatorsko postajo Podvelka in Lehnom, ki bodo skupaj predstavljali okoli 50 kilometrov kablovodov.

S tem bo ob zagotavljanju višje kakovosti oskrbe in omogočanju priklopa novih odjemalcev in proizvajalcev na območju naložba omogočala tudi ustrezno prenapajanje drugih oz. sosednjih kablovodov v primeru okvar, so pojasnili.

Po izgradnji novih kablovodov pri Elektru Maribor načrtujejo, da bodo delno ali v celoti opustili oz. porušili obstoječe 20-kilovoltne daljnovode na tem območju. Skupno bodo odstranili okoli 5,3 kilometra zračnih daljnovodov. V sklopu naložbe je med drugim predvidena tudi izgradnja nove oz. nadomestne transformatorske postaje Lehen 1 z močnejšo transformacijo.

Po trenutnih projektnih ocenah je naložba vredna okoli 2,5 milijona evrov, a se lahko še spremeni, saj je vrednost odvisna tudi od terena. Z nekaterimi deli so začeli že oktobra, v naslednjih mesecih pa se bodo dela nadaljevala, predvsem na trasi državne ceste med Podvelko in Lehnom. Dela bodo trajala predvidoma dobrega pol leta.

Izvajala se bodo z delnimi zaporami cest na največ treh deloviščih hkrati. Med drugim se od danes do predvidoma 3. decembra dela izvajajo tudi na mostu čez reko Dravo v Podvelki, zaradi česar bo most za promet vsak dan zaprt med 8. in 16. uro.

Je pa, kot na spletni strani navaja Občina Podvelka, prehod čez most v tem času možen peš. Hkrati je v času zapore mostu v Podvelki po dovoljenju Dravskih elektrarn Maribor za osebna vozila možen tudi obvoz čez hidroelektrarno Vuhred, še navaja občina.