Umor iz ljubosumja

Je 22-letnico večkrat zabodel in umoril nekdanji fant?

S.Š.
24. 11. 2023, 20.45
Deli članek:

Po preiskavi, ki je v Italiji trajala teden dni, je bil za umor 22-letne Giulie aretiran Filippo Turetta, 22-letni študent strojništva.

Instagram
Giulia Cecchettin

Turetta je osumljen umora svojega 22-letnega bivšega dekleta Giulie Cecchettin. V Nemčiji so ga aretirali v nedeljo v zdravilišču Bad Dürrenberg blizu Leipziga, dan po tem, ko so našli Cecchettinovo truplo z več vbodnimi ranami na vratu in glavi blizu jezera Barcis v severovzhodni italijanski pokrajini Furlaniji.

Bil je ljubosumen nanjo

Domnevajo, da je Turetta svojo nekdanjo dekle ubil v navalu jeze, potem ko se je z njim razšla, in iz ljubosumja, ker naj bi diplomirala pred njim. Našli so ga na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisala beneška policija, kmalu pa se pričakuje tudi njegova izročitev.

Porast femicidov v državi

Mlada študentka je tako postala 103. žrtev femicida samo od začetka letošnjega leta v Italiji, ki ima velik problem z nasiljem nad ženskami. Vodja demokratske stranke Elly Schlein je premierko Giorgio Meloni pozvala k sodelovanju pri sprejetju zakona o tej zadevi.

Pozvala je k večji zavzetosti moških, ne le žensk, in opozorila na vzpon toksične patriarhalne kulture kot vzroka za naraščajočo stopnjo femicidov. Italija že ima zakon proti femicidu, imenovan "Code Red", vendar njegovo izvajanje še ni dokončano in ga je treba izboljšati, potekajo pa pogajanja o njegovi okrepitvi.