Iz oči v oči

Medved nenadoma napadel lovca, ta ga je ustrelil z razdalje pol metra

Danijel Cek
24. 11. 2023, 20.05
Deli članek:

V torek popoldne je pod Vremščico smrtno ranjen padel 70-kilogramski, tri leta star medved, ki ga je lovec ustrelil z bližine le pol metra. Domači lovec se je odpravil na lov, ko se je iz oči v oči srečal z medvedom; s kričanjem ga je hotel pregnati, a se je medved pognal proti njemu. Policisti so potrdili, da je šlo za strel v samoobrambi.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V torek popoldne se je izkušeni lovec iz vasi Volče odpravil nad domačo vas, proti vrhu Vremščice na zalaz. Zalaz pomeni način lova, pri katerem lovec opreza za divjadjo in jo zalezuje. Med domačo vasjo in vrhom Vremščice je naletel na mlajšega medveda in se ustavil. Ker je pričakoval, da se bo medved umaknil, je začel glasno kričati in ploskati, da bi ga pregnal. Medved naj bi se za nekaj trenutkov res ustavil, se menda celo usedel, nato pa v hipu začel teči proti lovcu v napad. Da bi preprečil medvedov napad, je lovec pomeril s puško in ga menda na razdalji manj kot meter ustrelil. Medved je padel pred lovčeve noge. Lovec je takoj poklical policijo in lovsko inšpekcijo ter počakal pristojne na kraju. Sežanski policisti so si ogledali kraj napada in potrdili, da je šlo za samoobrambo.

Komaj je postal samostojen

Dogodek bodo zaključili s poročilom, ki ga bodo poslali koprskemu tožilstvu. Če bi policisti ugotovili drugačna dejstva (da je lovec, denimo, medveda namenoma ustrelil z večje razdalje), bi lahko lovca tudi kazensko ovadili. Po sledeh strela pa ni bilo dvoma, medveda je krogla zadela iz neposredne bližine.

Alojz Ivančič, starešina Lovske družine Gradišče iz Košane, katere član je lovec, ki je ustrelil medveda, z nami ni hotel govoriti. Napotil nas je na zavod za gozdove in dejal, da nam drugega nima povedati. Aljoša Žnidaršič iz sežanske enote zavoda za gozdove pa je potrdil, da je šlo za mlajšega, že samostojnega medveda, težkega do sto kilogramov. Po naših podatkih je šlo za 70-kilogramskega, tri leta starega medveda. Žnidaršič je potrdil, da je bil medved samec. Mladi medvedi živijo z materjo dve leti, nato jih medvedka spodi v samostojno življenje.

Gozdar jo je slabše odnesel

Na vprašanje, zakaj bi mlad medved napadel človeka, je Žnidaršič povedal, da se vsaka žival brani, če se počuti ogroženo. »Medved napade, ko brani svoje mladiče ali ko se počuti tako ogroženega, da nima druge možnosti za izhod. Očitno je šlo v tem primeru za to,« je dodal.

Medveda je pri lovski koči stehtal in izmeril ter pobral številne podatke. Med drugim tudi DNK, saj se ravno letos zaključuje monitoring medveda v Sloveniji. Ta bo odgovoril tudi na vprašanje, koliko medvedov živi pri nas in kako se gibljejo. Sicer pa nam je Žnidaršič še dejal, da medvedi na Vremščici v zadnjem času niso povzročali škode, zadnjo škodo je medved povzročil v brkinski vasi Tatre pred dvema mesecema.

Podoben napad kot v torek pod Vremščico se je sredi septembra zgodil nad vasjo Vrbica pri Ilirski Bistrici; tam je medvedka napadla gozdarja Tiberija Webra. Ta je najprej opazil tri medvedje mladiče, nato še medvedko, v naslednjem trenutku pa je že tekla proti njemu. Weber je počepnil na tla, se stisnil v klobčič in si glavo zaščitil z rokama. Medvedka ga ni podrla na tla, ampak je le pritekla do njega, med pihanjem in renčanjem pa ga ugriznila v desno roko. Gozdar jo je odnesel še poceni, z nekaj šivi in sponkami na globokih ranah na roki.

Pred enajstimi leti podoben dogodek

Podobno srečanje med medvedom in lovcem se je na Primorskem zgodilo pred enajstimi leti pod vasjo Hrušica v Brkinih. Takrat so lovci Lovske družine Brkini izvajali skupinski lov na divje prašiče, ko je med prebijanjem skozi goščavo lovec Artur Renko pred seboj zagledal medveda. »Pričakoval sem, da se bo iz robidovja prikazal kakšen prašič in sem bil nekako pripravljen na srečanje, vendar ne na tako,« je takrat povedal.

Medvedka je s svojega ležišča v hipu skočila proti njemu, Renko pa je s puško ustrelil kar iz rok. »Treba se je bilo odločiti v sekundi. Ni bilo časa za merjenje. Ustrelil sem in medvedka je padla pred menoj,« se je srhljivega srečanja spomnil Renko. 117-kilogramsko medvedko je krogla zadela v vrat in hrbtenico, zato je v hipu poginila. Po njenih seskih so takrat ugotovili, da je imela dva mladiča, domačini iz Hrušice so kasneje v gozdu srečevali le enega.