Istanbul

Erdogan: "To kar se dogaja v Gazi, ni samoobramba, temveč pokol"

J.V./STA
28. 10. 2023, 18.50
Posodobljeno: 28. 10. 2023, 19.38
Deli članek:

V kritičnem govoru na protestu, ki ga v je Istanbulu organizirala njegova Stranka za pravičnost in razvoj, je Izraelce označil za vojne zločince. Izrael je kmalu po Erdoganovem govoru odredil umik diplomatov iz Turčije.

Profimedia
Erdogan na propalestinskem shodu za vojno v Gazi okrivil Zahod.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na propalestinskem shodu v Istanbulu, ki se ga je po njegovih navedbah udeležilo milijon in pol ljudi, za vojno v Gazi okrivil Zahod. 

Zahodne voditelje je izzval z očitkom, da ponovno ustvarjajo "vzdušje križarskih vojn". Obregnil se tudi ob dvojna merila Zahoda, ki da "hkrati žaluje za otroki, ubitimi v Ukrajini in ne obsodi pobojev civilistov v Gazi""Vsaka država ima pravico, da se brani. A to kar se dogaja v Gazi, ni samoobramba, temveč pokol," je še dodal Erdogan. 

Protest na nekdanjem letališču Atatürk poteka dan pred 100. obletnico ustanovitve Turške republike. Kljub temu, da je Erdogan dejal, da se je shoda udeležilo milijon in pol ljudi, AFP navaja, da naj bi jih bilo nekaj sto tisoč. Erdogan po več kot dvajsetih letih na čelu Turčije velja za enega najtesnejših mednarodnih zaveznikov Palestine.

Izrael je po Erdoganovih kritikah umaknil svoje diplomate iz Turčije. "Glede na ostre izjave, ki prihajajo iz Turčije, sem odredil vrnitev diplomatskih predstavnikov, da bi ponovno preučili odnose med Izraelom in Turčijo," je v objavi na omrežju X zapisal izraelski zunanji minister Eli Cohen. Turčija je sicer v zadnjih tednih večkrat kritizirala izraelske povračilne ukrepe na območju Gaze po Hamasovem vpadu na izraelsko ozemlje.