Presežna vrednost kadmija

Odpoklic korenja, ki lahko škodi otrokom in dojenčkom

J.V.
28. 10. 2023, 18.40
Posodobljeno: 28. 10. 2023, 19.53
Deli članek:

Vzorec glede na izmerjeno vsebnost kadmija predstavlja sprejemljivo tveganje za zdravje odraslih in nesprejemljivo tveganje za zdravje otrok in dojenčkov.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora v notranjem prometu odvzela vzorec korenja. Ugotovljena je presežena vrednost kadmija. Dobavitelj spornega korenja je Kmetijska zadruga Cerklje na Gorenjskem. Mesto vzorčenja: Vrtnarstvo Čabron v Šempetru pri Gorici 3. oktobra 2023.

"Vzorec glede na izmerjeno vsebnost kadmija predstavlja sprejemljivo tveganje za zdravje odraslih in nesprejemljivo tveganje za zdravje otrok in dojenčkov. Kupci, ki so živilo kupili, naj izdelka ne zaužijejo. Lahko ga vrnejo na mesto nakupa," so še sporočili iz uprave.

Kadmij (Cd) je sicer naravno prisoten v različnih spojinah v zemeljski skorji, skupaj s cinkom in svincem v sulfidnih rudah. Večino ga pridobijo med pridobivanjem cinka. Uporablja se predvsem za zaščito proti koroziji jekla. Kadmijev sulfid in selenid se običajno uporabljata kot pigmenta v plastiki. Kadmijeve spojine se uporabljajo v električnih baterijah, elektronskih komponentah in jedrskih reaktorjih.

Glavni vir širše onesnaženosti okolja s kadmijem so gnojila, pridobljena iz fosfatnih rud. V okolje pride tudi preko odpadnih vod,  zgorevanja fosilnih goriv ali odpadkov. Pronica lahko v podzemno vodo. Prisotnost kadmija v hrani je posledica onesnaženosti tal in vode tako iz naravnih virov kot iz antropogenih dejavnosti. Kadmij v zemlji in vodi prehaja v rastline in vodne organizme ter se akumulira v prehranski verigi.