"Nova faza"

Humanitarne organizacije izgubile stik s sodelavci na območju Gaze

J.V./STA
28. 10. 2023, 17.45
Posodobljeno: 28. 10. 2023, 18.03
Deli članek:

Vojna Izraela s palestinskim gibanjem Hamas je "vstopila v novo fazo".

Profimedia
Izrael nadaljuje kopensko operacijo v Gazi.

Enote izraelske vojske po petkovi naznanitvi širjenja kopenskih operacij ostajajo prisotne na območju Gaze, je danes potrdil tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari. Obenem se nadaljuje močno bombardiranje območja, kjer so prekinjene komunikacijske povezave. O izgubi stika s svojimi predstavniki poročajo številne mednarodne organizacije.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je kasneje dejal, da je vojna Izraela s palestinskim gibanjem Hamas "vstopila v novo fazo". "Minulo noč so se tresla tla v Gazi. Napadli smo pod zemljo in nad zemljo," je dejal v video sporočilu, s čimer je imel v mislih mrežo podzemnih tunelov, ki jih je zgradil Hamas in so bili med drugim tarča obstreljevanja minulo noč. "Navodila silam so jasna: akcija se nadaljuje do nadaljnjega," je še zatrdil.

Vojska tokrat ni prvič izvedla kopenskih operacij na območju Gaze, so pa bile te doslej, med drugim v sredo in četrtek ponoči, vedno omejene. Še vedno sicer ni jasnega odgovora, ali gre tokrat za začetek ofenzive, ki jo Izrael napoveduje vse od Hamasovega napada 7. oktobra. Glede na nekatere navedbe izraelskih in ameriških predstavnikov naj bi še vedno šlo le za omejen vdor.

Na območju Gaze prekinjene vse komunikacijske povezave

Že od petka so sicer na območju blokirane Gaze prekinjene tudi vse komunikacijske in internetne povezave, kar naj bi bila posledica bombardiranja, zaradi česar informacije od tam prihajajo le s težavo. Med drugim tako niti niso znani podatki o žrtvah obstreljevanja minulo noč, ki je bilo osredotočeno na sever Gaze in naj bi bilo eno najsilovitejših doslej.

Stik s sodelavci na območju Gaze, kjer vladajo vse slabše humanitarne razmere, so izgubile številne mednarodne organizacije. Med drugim je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek javila, da nima več stika s sodelavci, zdravstvenimi ustanovami in drugimi partnerji. Pozvala je k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja.

Podobno so sporočili tudi iz Unicefa, Svetovnega programa za hrano, pa tudi iz humanitarnih organizacij, kot sta Save the Children in Zdravniki brez meja. V organizaciji Human Rights Watch so medtem opozorili, da bi zaradi prekinitve komunikacij lahko ostali prikriti vojni zločini, kar bi še prispevalo k nekaznovanosti za kršitve človekovih pravic.

Še vedno sicer rakete na izraelska mesta izstreljuje tudi Hamas. V bližini območja Gaze so se danes večkrat oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade, Hamas je tudi prevzel odgovornost za obstreljevanje vasi Zikim.

V ZN svarijo pred katastrofalnimi posledicami

Visoki komisar ZN za človekove pravice ZN Volker Türk je danes posvaril, da bi v primeru izraelske kopenske ofenzive na območju Gaze lahko umrlo še več tisoč ljudi. Oblasti v Gazi, kjer vlada gibanje Hamas, navajajo, da je v bombardiranju doslej življenje izgubilo že 7703 ljudi, od tega več kot 3500 otrok.

"Glede na način, na katerega so bile doslej izpeljane vojaške operacije, v kontekstu 56 let stare okupacije, svarim pred potencialno katastrofalnimi posledicami obsežnih kopenskih operacij v Gazi in pred možnostjo, da umre še več tisoč civilistov," je danes sporočil Türk.

Obsodil je tudi prekinitev internetnih in telekomunikacijskih povezav, s katero se od petka sooča Gaza. "Da je žalost in trpljenje civilistov še večje, so zaradi izraelskih napadov na telekomunikacijsko napeljavo in posledičnega odklopa spleta prebivalci Gaze ostali brez možnosti, da bi izvedeli, kaj se dogaja v Gazi, in odrezani od preostalega sveta," je opozoril.

Kot je navedel, reševalna vozila in ekipe civilne zaščite ne morejo več locirati poškodovanih in tisoče ljudi, ki naj bi bili ujeti pod ruševinami. "Ko se te sovražnosti končajo, se bodo preživeli soočili z ruševinami svojih domov in grobovi svojih družinskih članov," je dejal in vpletene pozval, naj storijo vse v svoji moči, da umirijo konflikt.