Le en mandat

Zelenski v primeru konca vojne ne bo vnovič kandidiral za predsednika

J.V./STA
11. 10. 2023, 16.15
Posodobljeno: 11. 10. 2023, 16.24
Deli članek:

Če se bo vojna končala, ne bom vnovič kandidiral za predsednika Ukrajine, je v danes objavljenem intervjuju za romunski novičarski portal digi24 izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kot je dejal, namreč med vojno proti Rusiji ne more pobegniti, zato se bo v primeru njenega nadaljevanja ponovno potegoval za predsedniški stolček.

Facebook/Volodimir Zelenski
Predsedniške volitve v Ukrajini so predvidene za 31. marec prihodnje leto, vendar jih zaradi vojne najverjetneje takrat ne bodo mogli izvesti. Tudi parlamentarne volitve, ki so bile predvidene za ta mesec, so preložili za nedoločen čas.

"Če se bo vojna nadaljevala: da. Če se bo vojna končala: ne," je dejal Zelenski. Predsedniške volitve v Ukrajini so predvidene za 31. marec prihodnje leto, vendar jih zaradi vojne najverjetneje takrat ne bodo mogli izvesti. Tudi parlamentarne volitve, ki so bile predvidene za ta mesec, so preložili za nedoločen čas. 

Zelenski, ki je ukrajinski predsednik postal leta 2019, je sicer že takrat dejal, da se poteguje le za en mandat, kasneje pa možnosti ponovne kandidature ni izključil.

Ukrajinski predsednik se danes mudi v Bruslju, kjer se udeležuje zasedanja kontaktne skupine za Ukrajino pod vodstvom ZDA in prvega zasedanja Sveta Nato-Ukrajina. Pred tem je obiskal tudi sedež Nata, kjer se je sestal z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom. Poleg tega se je sestal tudi z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem. Na skupni novinarski konferenci je poudaril, da zmanjševanje zahodne pomoči Kijevu ne predstavlja tveganja samo za Ukrajino, temveč tudi za države EU in članice Nata.

"Zato je najcenejša možnost za vse, da ustavimo Rusijo pri nas," je dejal in dodal, da le tako ne bo prišlo do velike vojne v Evropi in svetu. Ob tem je pozval k povečanju zahodne pomoči za zaščito ključne ukrajinske infrastrukture pred prihajajočo zimo, predvsem energetske.