Pokojni na volilnem seznamu

Na lokalne volitve pozvali dečka, ki je umrl pred 18. leti

S.Š.
10. 10. 2023, 08.17
Posodobljeno: 10. 10. 2023, 08.26
Deli članek:

Ženska iz Užic v Srbiji je bila povsem šokirana, ko je prejela odločbo mestne uprave, da je njen sin, ki je umrl leta 2005, vpisan na volilni seznam.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Njen sin je umrl pred 18. leti, le 23 dni po rojstvu. Kot je povedala za Danas.rs, pa je ženska pred dnevi prejela odločbo, da je njen sin na volilnem seznamu, ker je polnoleten. Povedala je, da je zaradi tega povsem pretresena.

Brez mrliškega lista

"V začetku oktobra sem na domači naslov prejela odločbo, ki me je povsem pretresla. Morala sem k psihiatru, še vedno pa se počutim zelo slabo," je za Danas.rs povedala Užičanka in navedla, da je bila po prejetju odločbe na mestni upravi in ​​zaprosila za mrliški list. Tam so ji odgovorili, da ga nimajo. 

"Nato sem zaprosila za rojstni list, na katerem je tudi pisalo, da je moj otrok umrl 7. oktobra 2005 v Beogradu," je povedala ženska. Otrok se je rodil 14. septembra 2005 v užiški porodnišnici, dva dni za tem pa so ga zaradi hudih prirojenih zdravstvenih težav premestili na zdravljenje v Beograd.

Dojenček je pozneje umrl v Beogradu, kjer so posmrtne ostanke kremirali. “Preprosto ne vem, kako je lahko prišlo do takšne napake,” je dejala razžaloščena ženska. 

Odločba jo je “čustveno in psihično zlomila”

Poleg psihiatrične pomoči je ženska poiskala tudi pomoč tamkajšnjega Društva občanov Sloga. Vodja društva Glišo Vidović je poudaril, da je imela mestna občina vpogled v dejstvo, da je otrok umrl leta 2005, ker je to pisalo na dnu rojstnega lista.

"V želji po povečanju števila volilcev pristojni v mestni upravi ne upoštevajo, da bodo s tem prizadeli najožje družinske člane, ki so svoje najdražje pospremili na oni svet," je dejal Vidović.

Mestna uprava: Prišlo je do birokratske napake

V mestni upravi pravijo, da je celoten primer posledica birokratske napake. Navajajo, da je otrok umrl v občini Savski vijenac, v matično knjigo umrlih pa ni vpisan z imenom in priimkom, temveč kot »moški otrok«.

Na navedbo, da na rojstnem listu v Užicah piše, da je otrok umrl 7. oktobra 2005, odgovarjajo, da mrliškega lista, ki ga je mogoče dobiti le na občini Savski vijenac, nimajo.

"Napaka je nastala, ker pri vpisu v volilni imenik ni bilo upoštevano, da je v rojstnem listu zapisano, da je otrok umrl. To je zdaj popravljeno in v prihodnje bomo poskrbeli, da se kaj takega ne bo več dogajalo ," so za Danas.rs sporočili iz mestne uprave.