Reševanje

Oboleli raziskovalec iz Antarktike rešen

M.G.
4. 9. 2023, 10.08
Posodobljeno: 4. 9. 2023, 10.16
Deli članek:

Reševalna ekspedicija do odročnega raziskovalnega centra Casey na Antarktiki je danes z evakuacijo bolnega človeka na ledolomilcu Nuyina opravila prvi del naloge, sedaj morajo priti še nazaj.

Profimedia
S podobnim ledolomilcem so morali na kar 3000 kilometrov dolgo pot, da so rešili obolelega raziskovalca na Antarktiki

Ko so prejšnji teden iz težko dostopnega raziskovalnega centra Casey na Antarktiki, kjer dela in biva okrog 20 ljudi, dobili klic o tem, da je huje zbolel eden izmed tamkajšnjih raziskovalcev in da nujno potrebuje medicinsko pomoč, ki mu je tam ne morejo nuditi, so morale avstralske oblasti hitro pripraviti načrt reševanja.

Najprej so seveda pomislili na letališče Wilkins, ki je v bližini raziskovalnega centra, a so hitro opustili to zamisel, saj ima letališče ledeno vzletno-pristajalno stezo in bi bilo potrebno več tednov dela, da bi ga usposobili. Kasneje so se odločili za edino možno alternativo, z ledolomilcem, na katerem sta tudi dva helikopterja, so se odpravili na več kot 3.000 kilometrov dolgo pot po morju, ki je trajala teden dni.

Danes zjutraj se je ledolomilec RSV Nuyina dovolj približal raziskovalni postaji, da je iz njega lahko odletel helikopter z reševalno posadko in pripeljal bolnika nazaj na ladjo. S tem se je prvi del reševalne misije zaključil, sedaj morajo pripluti še isto dolgo pot nazaj. Bolnika bodo nastanili v bolnišnici v Tasmaniji (Hobart), kjer je medicinsko osebje skupaj s specialisti že pripravljeno na njegov prihod. Če ne bo kakšnih zapletov, bi naj v Hobart prispeli v začetku naslednjega tedna.

Kot zanimivost, Avstralija sicer zahteva, da njihovi raziskovalci opravijo dolgotrajne in temeljite zdravstvene preglede, preden se odpravijo na raziskovalno delo na Antarktiko, saj se zavedajo, da so evakuacije kot je ta, praviloma zelo drage, komplekse in nevarne, nemalokrat zahtevajo celo pomoč od drugih držav.