Nesreče v gorah

Foto: S severne stene Travnika reševali Ukrajinca

S.R.
4. 9. 2023, 09.44
Posodobljeno: 4. 9. 2023, 09.48
Deli članek:

V zadnjih dnevih je bilo v slovenskih gorah znova pogosto slišati brnenje helikopterjev.

Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Poškodovan plezalec je noč preživel na vrhu Male Babe.

Včeraj dopoldne je reševanje potekalo na območju Travnika v Julijcih. Tam se je namreč poškodoval 35-letni plezalec, sicer državljan Ukrajine. Kot so pojasnili pri PU Kranj, je Ukrajinec tam plezal s še dvema soplezalcema, vsi pa so bili ustrezno opremljeni. Poškodoval se je na začetku plezalne Aschenbrennerjeve smeri v severni steni Travnika. Na kraju so posredovali GRS Rateče in dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah s policistom gorske enote. S helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico.

Malo po 14. uri se je na poti od Vrat proti Kredarici poškodoval 25-letni pohodnik. Na kraju so mu pomoč nudili gorski reševalci GRS Mojstrana, znova pa je prispela tudi dežurna helikopterska ekipa, ki ga je odpeljala v bolnišnico.

Za gorske reševalce GRS Jezersko pa je bila naporna predvsem noč na nedeljo. Kot so pojasnili pri Gorski Reševalni Zvezi Slovenije, so se na območju Kamniško-Savinjskih Alp v zagati znašli trije tuji državljani. Ti so se v soboto dopoldne podali na vrh Velike Babe, od koder so nato zvečer ob mraku sestopali proti vrhu Male Babe. Ob tem se je eden med njimi spotaknil in poškodoval, zaradi česar poti ni mogel nadaljevati. Gorske reševalce GRS Jezersko so na pomoč poklicali ob približno 23. uri. Slednji so trojico plezalcev dosegli malo po 1. uri. Oba nepoškodovana so pospremili v dolino, tretjega člana, ki se je spotaknil, pa so oskrbeli in pripravili za bivakiranje. V nedeljo ob približno 7. uri zjutraj ga je nato v dolino s helikopterjem Slovenske policije odpeljala dežurna ekipa za reševanje v gorah GRZS.