Vojna

Tankovski veterani v Ukrajino

M.G.
4. 9. 2023, 08.44
Posodobljeno: 4. 9. 2023, 09.07
Deli članek:

Nemčija je donirala prvih deset tankov znamke Leopard 1A5 Ukrajini, ki jih bo s pridom uporabila na vojnih tleh. Kasneje jih bodo dali še 90, skupno 100.

Profimedia
Nemci bodo donirali 100 tankov znamke Leopard 1A5 Ukrajincem. Na sliki je sicer novejša različica 2A.

V vojni med Ukrajino in Rusijo zaenkrat še ni videti konca, zato se obe strani ob pomanjkanju sredstev poslužujeta tudi neobičajnih prijemov. Tako so minuli mesec Ukrajinci odprtih rok sprejeli donacijo prvih desetih Leopard 1A5 tankov iz Nemčije. Laikom na področju vojne mašinerije to ne bo nič neobičajnega, poznavalci pa bodo zastrigli z ušesi, kajti gre vendarle skorajda za  vojne starodobnike, ki so bili operativni že od leta 1965.

Tanke Leopard 1A5 je zasnovalo podjetje Porsche, ki je bolj znano po luksuznih avtomobilih, izdelali pa so jih v tovarni Krauss-Maffei. Leoparde so Nemci začeli uporabljati leta 1965, torej še za časa hladne vojne, nazadnje pa so jih uporabili leta 2000, nato pa so jih odpisali in upokojili. Februarja tega leta je nemška vlada odobrila, da odslužene tanke lahko donirajo Ukrajini.

Navkljub njihovi starosti strokovnjaki pravijo, da gre pravzaprav za še vedno zelo dobro in uporabno orožje, saj ima ta model tanka možnost nočnega vida (night-vision), sistem za stabilizacijo orožja, predvsem pa ga je mogoče voziti tudi vzvratno, česar mnogi tanki, ki jih Ukrajinci trenutno uporabljajo na terenu, ne zmorejo.

Nemška vojska na svojih tleh tudi primerno pripravlja in uri ukrajinske vojake za uporabo njihovih bojnih strojev. Tako je v planu, da izurijo 10.000 ukrajinskih vojakov že do konca leta, trenutno je tankovski trening program, ki praviloma traja šest tednov, opravila že več kot polovica, natančneje 6300 vojakov.

Skupno bodo Nemci donirali kar 100 Leopard 1A5 tankov, ki bodo navkljub svoji starosti, v veliko pomoč Ukrajincem na bojiščih.