Zadnja fotografija

Sedemletnik pomahal staršem in se nasmejal za fotografijo, nato pa umrl

S.Š.
8. 8. 2023, 11.47
Posodobljeno: 8. 8. 2023, 11.49
Deli članek:

Brazilijo te dni pretresa tragična vest o smrti sedemletnega Artura Emanuela Bitenkurja, ki je umrl zaradi zastrupitve s prahom.

Facebook
Arturo Emanuel Bitenkur

Arturo Emanuel naj bi skočil v goro apnenčastega prahu ob lokalnem gradbišču, zaradi vdihavanja prahu pa je začel deček nenadoma težko dihati. Ob njem so bili tudi starši, ki so ga takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so ga že ob prihodu razglasili za mrtvega.

Le nekaj trenutkov pred smrtjo je dečka med igro fotografiral njegov oče, ki je kasneje na Facebooku sliko tudi objavil in zraven zapisal, da naj bodo starši pozorni tudi na stvari, ki se sprva zdijo povsem nedolžne. »Spomini, ki jih bom imel nate, moj dragi otrok, bodo vedno najlepši,« je zapisal. Tragična zadnja fotografija malega Artura Emanuela prikazuje dečka z dvignjenim palcem, medtem ko sedi v kupu prahu.

Družina dečka je po tragičnem dogodku dejala, da se ni zavedala tveganja izpostavljenosti ljudi apnenemu prahu. Lokalna policija je že začela s preiskavo dečkove smrti.

Kako nevaren je apnenec?

Kot poročajo z Brazilskega inštituta za tehnološke raziskave (IPT), lahko apnenčasti prah povzroči težave z dihanjem, v hujših primerih pa je tudi rakotvoren.

Apnenec v zdrobljeni obliki ali velikosti manjših kamenčkov v ustreznih pogojih ne predstavlja nevarnosti za zdravje, vendar pa lahko apnenec, ki je zdrobljen v prah, sprosti delce, ki so lahko nevarni ob vdihavanju.