Raziskava

Zaradi podnebnih sprememb so valovi višji za en meter

P.K./STA
3. 8. 2023, 18.40
Posodobljeno: 3. 8. 2023, 18.54
Deli članek:

Zaradi podnebnih sprememb se ob kalifornijski obali vse pogosteje pojavljajo najmanj štiri metre visoki valovi, je ugotovila nova raziskava Inštituta za oceanografijo pri univerzi Kalifornije. V raziskavi so uporabili podatke o valovih v zadnjih 90 letih, poroča univerzitetni medij UC San Diego Today.

Profimedia
Valovi

Raziskavo je vodil oceanograf Peter Bromirski, ki je analiziral podatke iz seizmografov od leta 1931. Ko se valovi odbijejo od obale, trčijo ob prihajajoče valove in povzročijo valovanje energije po morskem dnu, ki ga lahko zaznavajo seizmografi, namenjeni odkrivanju potresov. Močnejši kot je udarec, večji je val.

Doslej so se znanstveniki zanašali na mrežo boj Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA), ki zbira podatke o višini valov ob obali ZDA, vendar so ti podatki ob kalifornijski obali segali le do leta 1980.

"Dokler nisem naletel na ta nabor podatkov, je bilo skoraj nemogoče narediti kakršno koli zanesljivo primerjavo," je dejal Bromirski, ki je zbral skupino študentov za pomoč pri analizi podatkov. To je bil počasen in naporen proces, ki je trajal več let in je vključeval digitalizacijo zapisov.

Tega vse več v prihodnosti

Raziskovalci so ugotovili, da se je povprečna višina zimskih valov od leta 1970, ko naj bi se globalno segrevanje ozračja začelo pospeševati, povečala za en meter. Veliko pogosteje se pojavljajo tudi najmanj štiri metre visoki valovi. Med letoma 1996 in 2016 so se pojavljali vsaj dvakrat pogosteje kot med letoma 1949 in 1969.

"Erozija, obalne poplave, škoda na obalni infrastrukturi so nekaj, kar opažamo pogosteje kot v preteklosti. V kombinaciji z dvigom morske gladine in večjimi valovi se bo to dogajalo še pogosteje," je dejal Bromirski in dodal, da od leta 1970 beležijo približno dvakrat več velikih valov kot pred tem.