V pričakovanju ...

Tudi v okoliških državah alarmi zaradi prihajajočih nalivov in neurij

P.K./STA
3. 8. 2023, 18.16
Posodobljeno: 3. 8. 2023, 19.36
Deli članek:

Podobno kot v Sloveniji se tudi v Italiji in Avstriji pripravljajo na krajše intenzivno obdobje slabega vremena, ki naj bi se začelo v noči na petek in trajalo do sobote. Predvsem severni del Italije naj bi znova zajela neurja z nalivi in močnimi vetrovi. Podobna opozorila prihajajo tudi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Neurje.si
Vremensko dogajanje v Sloveniji in okolici bomo ažurno spremljali tudi na našem portalu.

Italijanski meteorolog Lorenzo Tedici je dejal, da se bodo temperature v prihodnjih dneh znižale za do deset stopinj Celzija. Neurja bodo po njegovih besedah prizadela predvsem Ligurijo, severno Toskano, Benečijo in Furlanijo-Julijsko krajino.

Na hladnejše vreme z možnostjo močnejših lokalnih neviht opozarjajo tudi v Avstriji. Meteorološka agencija GeoSphere Austria dodaja, da bo ciklon iz Italije prinesel padavine tudi nad večji del Avstrije, predvsem na vzhodu države.

Hrvaška, Bosna in Srbija

Na Hrvaškem pa so za petek v več županijah razglasili oranžni alarm, neurja z močnejšimi nalivi bi lahko prizadela predvsem območja okrog Zagreba, Karlovca, Gospića in Rijeke. Za preostanek države bo veljalo rumeno opozorilo.

Iz hrvaškega hidrometeorološkega zavoda so poslali še posebno opozorilo prebivalcem, naj se izogibajo izpostavljenim območjem v gorah in naj ob načrtovanju aktivnosti na prostem pozorno spremljajo vremensko napoved.

Poslabšanje vremena napovedujejo tudi vremenoslovci v Bosni in Hercegovini. V petek je plohe in nevihte najprej moč pričakovati na območju Krajine na severu, nato se bodo razširile tudi nad osrednji del države, je sporočil zvezni hidrometeorološki zavod BiH.

V Srbiji medtem večjo količino padavin pričakujejo v soboto. Po poročanju srbskih medijev je državni hidrometeorološki zavod za ta dan zaradi napovedanih neurij izdal rdeče opozorilo za okolico Beograda ter za osrednji in vzhodni del države