Čistka v ruski vojski

Ruski »general Armagedon« v primežu ruskih organov pregona?

R.T.
29. 6. 2023, 18.09
Posodobljeno: 29. 6. 2023, 19.39
Deli članek:

Špekulacije o dogajanju, povezanem z med številnimi Rusi priljubljenim generalom Segejem Surovikinom, ne pojenjajo, uradna Moskva pa o zadevi zaenkrat molči.

Profimedia
General Sergej Surovikin je izginil iz javnosti.

Prva medijska poročila, da so ruski organi pregona v povezavi z nedavnim kaotičnim uporom skupine ruskih plačancev Wagner pridržali generala Sergeja Surovikina, znanega tudi pod vzdevkom »general Armagedon,« so se pojavila že včeraj, a so bile vse vesti plod špekulacij in neuradnih informacij neimenovanih virov. O domnevni aretaciji in vsesplošni čistki v ruski vojski je med drugim poročal tudi The Moscow Times, danes pa je to potrdil tudi ameriški časnik Financial Times (FT), ki se sklicuje na »vire, ki so seznanjeni s situacijo.« Še pred vsemi pa je o zadevi v soboto poročal vojaški bloger Vladimir Romanov, ki je po poročanju STA navedel, da je bil general aretiran zaradi suma, da se je postavil na stran vodje skupine Wagner Jevgenija Prigožina.

Po poročanju časnika FT zaenkrat še ni znano, ali ruski organi pregona generala Surovikina zgolj zaslišujejo, ali pa nameravajo v povezavi z neuspelim uporom zoper njega vložiti tudi obtožnico. V povezavi z zadevo se je danes oglasil tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dejal, da na vprašanja o aretaciji Surovikina ne bo odgovarjal, saj da jih je treba nasloviti na ministrstvo za obrambo.

Medtem je za ruski neodvisni portal Baza spregovorila Surovikinova hčerka, ki je vesti o njegovi aretaciji zanikala. Po njenih navedbah njenemu očetu ni v navadi, da bi dnevno govoril z novinarji. »Nič se ni zgodilo, vsi so na svojih položajih,« je dejala. Da Surovikina niso pridržali, temveč so ga samo zaslišali in izpustili, poročajo tudi novinarji ruskega neodvisnega portala IStories.

Tesne vezi

Surovikin, ki je bil lansko jesen nekaj časa celo poveljnik ruskih sil v Ukrajini, je sicer po sobotni drami, ko je v videonagovoru Prigožina sam pozval, naj preneha s svojim uporom, izginil iz javnosti. Številni mediji zdaj poročajo, da naj bi bil Surovikin, ki je s Prigožinom v dobrih odnosih in je bil v ruski vojski pravzaprav eden njegovih najtesnejših zaveznikov, z uporom seznanjen predčasno. Kot poroča ameriški časnik New York Times, ameriški uradniki menijo, da bi lahko ravno Prigožinove vezi s Surovikinom pojasnile, zakaj je po neuspelem uporu še vedno živ. V kolikor je v poročanju o aretaciji generala vsaj zrno resnice, bodo tega zagotovo najbolj veseli v ukrajinski vojski, saj naj bi bil Surovikin po mnenju številnih analitikov eden najsposobnejših generalov v ruski vojski. »Surovikin ni dober človek, a je nevarno sposoben general,« je denimo dejal britanski zgodovinar, analitik in strokovnjak za Rusijo Mark Galeotti.