Zastarela oprema

Putin priznal, da Rusiji primanjkuje orožja

M. T. V.
16. 6. 2023, 14.03
Posodobljeno: 16. 6. 2023, 14.14
Deli članek:

Ukrajina dobiva najsodobnejše orožje od zahodnih zaveznic, medtem ko sankcije Rusiji preprečujejo uvoz komponent za proizvodnjo naprednejše vojaške tehnologije.

Profimedia
Ruska vojaška oprema je zastarela.

Predsednik Vladimir Putin je prvič javno priznal, da Rusiji primanjkuje vojaške opreme, s katero bi lahko zmagali v vojni proti Ukrajini. Dejal je, da orožje sicer imajo, a ga ni dovolj. »Tekom posebne vojaške operacije je postalo jasno, da nam manjka veliko stvari: natančno vodeni izstrelki, komunikacijska oprema, letala, brezpilotni letalniki in tako naprej. Potrebovali bi tudi sodobno protitankovsko orožje in sodobne tanke.« Je pa zagotovil, da njihova orožarska industrija dela s polno paro, da so potrojili produkcijo orožja za bojna polja in podeseterili proizvodnjo najbolj potrebne vojaške opreme.

A največja težava je v tem, trdi Center za strateško in mednarodne študije, da Rusi zaradi mednarodnih sankcij ne morejo priti do komponent za proizvodnjo modernega orožja, preprečen jim je namreč uvoz le-teh. Zato uporabljajo staro, zastarelo in manj kvalitetno vojaško opremo, na primer iranske drone s slabim sistemom vodenja in pomorske rakete za napadanje kopenskih objektov.

Medtem ko ima Rusija torej slabo vojaško opremo, na drugi strani Ukrajina od zahodnih zaveznic dobiva moderno orožje. »Medtem ko se kakovost ukrajinske vojaške opreme izboljšuje, kakovost ruskega orožja pada,« so v poročilu zapisali strokovnjaki. Bi to lahko prevesilo tehtnico v prid ukrajinske zmage?