Ljubljanska psihiatrična klinika

Zaposleni o nasilju: »Obtožbe, ki se širijo, so grozljive in zanje težko najdemo besede"

P.K.
16. 6. 2023, 11.01
Posodobljeno: 16. 6. 2023, 11.27
Deli članek:

Nedavno je spletni portal N1 objavil pričevanja o nasilju na Univerzitetni psihiatrični kliniki (UPK) Ljubljana. Informacije o dogajanju naj bi jim zaupali zaposleni, nekdanji zaposleni, pacienti in njihovi svojci. Povedali so jim, da so bili žrtev nasilja ali priča nasilju.

Profimedia
"Obtožbe, ki se širijo v povezavi z našim delom, so grozljive in zanje težko najdemo besede," so skrušeni dejali zaposleni.

Pričevanja se nanašajo zlasti na primere, ko naj bi bili do bolnikov nasilni zdravstveni tehniki. Kaj se je v resnici dogajalo, še ni jasno. Trenutno se z domnevnim nasiljem ukvarjajta zdravstveni inšpektorat in policija.

Medtem se do besede trudijo priti zaposleni ljubljanske psihiatrične klinike. Svoje misli so izrazili v javnem pismu in ga naslovili na Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezo strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza). V njem so spregovorili o obtožbah, ki so jih pustile »brez besed« in še, da so »globoko prizadeti«.

»Obtožbe, ki se širijo v povezavi z našim delom, so grozljive in zanje težko najdemo besede. Pravzaprav nas je sram krutosti, ki so bile izrečene v povezavi z našim delom, ponovno izpostaviti. Sporočamo, da obsojamo vsakršno nasilje nad pacienti in se zavzemamo za ničelno toleranco do tovrstnih dejanj,« so strnili svoje osrednje mili in izpostavili, da z obtožbami največ škode utrpijo najbolj ranljivi, tistim, ki potrebujejo njihovo pomoč. »Sporočamo vam, da se nas nekateri pacienti in njihovi svojci po objavah v medijih bojijo. Če jim želite dobro, prenehajte s populizmom in v kolikor menite, da je 650 zaposlenih v UPK Ljubljana zaslepljenih in načrtno skriva izvajanje nasilja pred javnostjo, naj se ta svojevrsten fenomen čim prej razkrije, zato imamo v naši državi policijo,« so njihove besede.

M24
Kaj se je v resnici dogajalo na kliniki, policija in zdravstvena inšpekcija še preiskujeta.

Zaskrbljeni otroci

Izpostavili so tudi, da morajo svojim otrokom razlagati o nasilju, »da jih zavarujemo pred morebitnimi vprašanji sošolcev, kaj dela njihov oče ali mami,« so skrušeni spregovorili o posledicah obtožb. V pismu za Zbornico-Zvezo so podrobneje opisali še, kako opravljajo svoje delo, kakšnim protokolom morajo pri njem slediti – k spoštovanju katerih zakonov so zavezani in tako dalje.
V svojem zapisu so se dotaknili tudi besed Monike Ažman predsednice Zbornice-Zveze, »ki je o nas v medijih delila osebne sodbe in obtožbe brez da bi upoštevala uradne zaključke komisije Zbornice-Zveze, ki je izvedla izredni strokovni nadzor in pri tem ugotovila, da ne more nedvoumno potrditi ali se nasilje zaposlenih nad pacienti in med zaposlenim dejansko dogaja ali ne. Gospa Monika Ažman, navajate, da v UPK Ljubljana uporabljamo prisilna sredstva, zato vas sprašujemo, kaj so po vašem mnenju prisilna sredstva? Zaposleni v zdravstveni negi vas sprašujemo, na podlagi česa ste nas obtožili tovrstnih dejanj? Pričakujemo vaše javno opravičilo in vas pozivamo k razmisleku o odstopu s tako pomembne funkcije, ki predstavlja vse medicinske sestre, babice in zdravstvene tehnike Slovenije. Mi pa bomo razmislili o kolektivnem izpisu iz članstva Zbornice – Zveze in vložitvi kazenske ovadbe zoper vas, zaradi podajanja osebnih obtožb ter blatenja našega imena v javnosti, brez da bi počakali na zaključek vseh strokovnih nadzorov in postopkov,« so (na)povedali.

Sašo Švigelj
intervju Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije

Na koncu so sklenili, da je to, kar se dogaja, »napad na vse zaposlene v zdravstveni negi, v vseh slovenskih psihiatričnih bolnišnic. Neutemeljenim obtožbam se bomo uprli z vsemi strokovnimi argumenti,« in še: »Stigma psihiatrije se je s tem samo še poglobila. Pot povrnitve zaupanja v naše delo bo dolga in težka, a smo na njej pripravljeni vztrajati, v dobro naših pacientov. Skrajni čas je za odkrite strokovne razprave z argumenti, ki si jih vsi zaposleni v zdravstveni negi iskreno želimo.«